Sarımsaklı Sabun Tarifi

sarimsak-sabun

Sarımsaklı Sabun Saç dökülmesi bir çok kişinin ortak yaşadığı sorunlardan biridir. Stres, kimyasal ve kozmetik ürünler, genetik, vitamin eksikliği saç dökülmelerini beraberinde getirmektedir. Saçlarınıza bugüne kadar uyguladığınız bir çok ürün, saçlarınızın dökülmesine engel olamamıştır. Bu nedenle bitkisel ürünleri denemeye başlayabilirsiniz. Sarımsağın bir çok konuda faydası ve olumlu etkileri bilinmektedir. Saçlarınızın gürleşmesini dökülmesini istemiyorsanız, sarımsaklı sabunu kullanmaya başlayabilirsiniz. Hiçbir şekilde içinde kimyasal madde barındırmayan mucize sabun, saçlarınızla buluştuğu andan itibaren gözle görülür bir mucizeye tanıklık etmenizi sağlayacaktır. Sarımsaklı Sabun Faydaları Nelerdir? Sarımsaklı sabun tutam tutam dökülen saçlarınızı tedavi edecek en etkili…

Read More

Bıttım Sabunu Tarifi

bittim-sabunu

Bıttım Sabunu Bıttım sabunu, yabani fıstık (bıttım) yağı ve Menengiç yağından yapılan bir sabun çeşididir. Bu sabun, Egzama ve Mantar gibi cilt hastalıklarını iyileştiriyor. Kepeği, deri dökülmelerini ve saç dökülmelerini önleyici faktöre sahip. Bıttım sabunu, bölgede ‘Botan sabunu’ olarak bilinmektedir. Saçları besliyor ve yumuşak hale getiriyor. Saç dökülmesini önlüyor ve beyaz saçlara doğal güç vererek, siyahlaşmasına neden olmaktadır. Sabunun asıl vatanı, Mardin Botan bölgesidir. Bu bölge, Mardin’den Şırnak’ın Cizre ilçesine kadar yayılmaktadır. Siirt adı ile özdeşleşmiştir.Tamamıyla doğal ürünlerden üretildiği için yan etkisi bulunmuyor. Bıttım sabunu , Mardin yöresine özgü geleneksel…

Read More

Çilekli Sabun Tarifi

cilekli-sabun

Çilek Gülgillerden, sapları sürüngen, çayır ve ormanlarda kendiliğinden yetiştiği gibi daha çok da meyvesi için bahçelerde özel olarak yetiştirilen, ak çiçekler açan, köksapından sidik söktürücü, peklik giderici vb. olarak yararlanılan, birçok çeşidi bulu nan, çok yıllık bir bitki. Latince adı “Fragaria Ananassa” olan çileğin 10’dan fazla çeşidi bulunmaktadır ancak, tatları ve büyüklükleri değişse de tüm çilek türleri aynı kalp şekline sahiptir. Çileğin Faydaları Nelerdir? Fosfordan, demire, kabızlıktan, karaciğere kadar faydaları bilinen çileğin yaz aylarında bol bol tüketilmesi öneriliyor. Çileğin faydalarının saymakla bitmeyeceğini belirten uzmanlar, rengi, kokusu ve tadı ile en sevilen…

Read More

Sabun ve Deterjan Arasındaki Farklar

deterjann-sabun

Sabun Nedir? Deterjan Nedir? Sabun Ve Deterjan Arasındaki Farklılıklar Nelerdir? Sabun ve Deterjan Arasındaki Benzerlikler Nelerdir? Kİmyasal temizlik malzemelerinden sabunun ve deterjanın arasındaki benzerlik ve farklılıklar hep merak konusu olmuştur. Deterjan Nedir? Petro-Kimya ürünlerinden elde edilen, temizleme ve arıtma gibi işlemlerde kullanılan, toz, sıvı ya da krem şeklinde olabilen kimyasal maddelere ”Deterjan” denilmektedir. Deterjan, kir sökücü anlamına gelmektedir ve sabun dışındaki temizleyicilerin tümü deterjan sınıfına girmektedir. Deterjanların yoğun bir şekilde kullanımına II. Dünya Savaşı sırasında başlanılmıştır. Fakat deterjan temizlik amacıyla değil, sabun yapımında kullanılan yağlar, askeri araç ve silahları yağlamak…

Read More

Sabun Tozu

parcalanan-sabun

Sabun Tozu Nedir? Güçlü bir temizleyicidir. Diğer deterjan çeşitlerine ve kokulu sabunlara boş yere para vermek zorunda kalmayacağınız sabun tozu ile her işinizi yapabileceğinizi belirtmek gereklidir. Diğer deterjanların içerisindeki kimyasal maddelerinde çamaşırlardan veya ellerinizden durulaması güç olacağından dolayı  sabun tozunu gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Marketlerden rahatlıkla temin edebileceğiniz  sabun tozu ile bebeğinizin çamaşırlarını yıkayabilir, kendi çamaşırlarınızı yıkayabilir ve temizlik malzemesi olarak bütün işlerinizde kullanabilirsiniz. Beyaz çamaşırlar daha beyaz ve hijyen olacaktır. Ayrıca kimyasal madde bulunmayan bebeklerin hassas cildini koruyabilir ve çamaşırlarındaki lekelerin kolay çıkmasını sağlayabilirsiniz. Perde temizliği için gayet uygun…

Read More

Köpük Sabun

kopuk-sabun

Köpük Sabun Nedir? Temizlik bütün insanlar için önemli bir unsurdur. Temizliğin ana ögeleri olan sabun ve deterjanların markaları insan sağlığı için çok önemlidir. Geçmişte toz deterjanlar kilolarca satılmakta ve daha kalitesizdi. Günümüzde ise içeriğindeki madde oranı artırılarak konsantre ürünler üretilmiş kilogramı düşürülmüş ve daha sağlıklı üretimler yapılmıştır. Dünya genelindeki umumi tuvaletler ve iş tuvaletleri artık göreceli temizliği, sürdürülebilirliği , kullanım kolaylığı ve maliyet etkinliği nedeniyle neredeyse sadece sıvı sabun seçeneklerine güveniyor. Gerçeği söylemek gerekirse köpük sabun, hava ve sabun kabarcıkları ile çırpılarak köpük oluşturulmuş sıvı sabun şeklidir. Sabun bu tarz…

Read More

Antibakteriyel Sabun

kopuklu-eller

Antibakteriyel sabun sıradan bir sıvı sabuna , mikroorganizmaları öldüren kimyasalların eklenmesi ile oluşan dezenfekte bir sabundur. Bu ürünler mikropları ve virüsleri öldürür. Ama aslında tek etken maddeleri alkoldür. Kalan içeriğin tamamı alkolün buharlaşmasını önlemeye yarar. Tabi ki içerdikleri parfüm ve renklendiricileri bir kenara bırakarak söylüyorum bunu. Derecesi 70’in üzerinde olan alkole 30 saniye maruz kalan bakteriler ve virüsler ölür. İyi kolonyalarda 80 derece alkol vardır. Ancak elinize döktüğünüz kolonya 10 saniyede uçar. Bu jeller alkolün buharlaşma süresinin 30 saniyenin üzerine taşır. Bu derece alkol içeren ürünlerin göze temas etmemesi için…

Read More

Sıvı Sabun

sivi-sabun

Sıvı Sabun, kimyasal yağ asitlerinin, deterjan bazlı köpürtücü gibi maddeler eklenerek sıvı halde hazırlanması ile oluşur. Deterjan bazlı olduğundan cildinizi kurutur, cildinizde gözle görünmeyen çatlaklar oluşturur ve bu çatlaklardan zararlı kimyasallar emilerek kana karışır. Sıvı sabunlar daha az mikrop yaydığı düşüncesiyle daha çok kullanılmaya başlanmıştır. Ege Üniversitesi’nin yaptığı araştırmalara göre sıvı sabunun elimizdeki açık yaralara temas etmesi durumunda cilt kanseri riskini artırmaktadır ve hatta Ankara Onkoloji Hastanesi’ne yapılan başvurularda son 4 yılda Cilt Kanseri hastalarının %94 oranında arttığı bildirilmiştir. Aslında sabun bir antiseptik, yani mikrop öldürücü değildir. Normal bir deri…

Read More

Kalıp Sabun

sabun-tutan-eller

Piyasalarda pek çok sabun çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan en fazla bilinenleri, fabrikasyon sabunlardır. Değişik marka, şekil, renk, koku ve ambalaj çeşitleri ile piyasaya sürülen bu sabunlar, içerdikleri kimyasallar, boya ve suni maddeler nedeniyle batılı ülkelerde “deterjan” olarak da adlandırılmaktadırlar. Sadece temizlik amaçlı olup cilde hiçbir faydaları bulunmamaktadır. Yediğimiz, içtiğimiz, kullandığımız her türlü endüstriyel üründe, adını bilmediğimiz bir çok kimyasal madde bulunur. Bu kimyasalların bir kısmının belli miktarlarda kullanılması kabul edilebilir sayılır. Kutulu sakızların kenarlarındaki ufak yazılara bakarsanız, aşırı tüketilmemesiyle ilgili bir uyarı cümlesine rastlarsınız. Bunun sebebi, aşırı tüketim halinde, içeriğindeki bir…

Read More

Örnek Sabun Yapımı

zeytinyagli-sabun-kesimi

Soğuk proses zeytinyağlı sabun yapımı (%8 yağlı): Gerekli malzemeler 1)1kg sofralık zeytinyağı (soğuk proses sabun yapımında artık ya da kokmuş kalitesiz bayat yağ kullanamayız, kötü yağ sabunun bozulup kullanılamaz hale gelmesine sebep olacaktır). 2)300 gr su (su oranı her zaman için toplam yağ oranının üçte birinden fazla olmamalıdır, kostik oranının ise en az 2 katı olmalıdır) 3)124 gr kostik Her yağın kendine has bir sabunlaşma katsayısı vardır. Bu katsayı yağın tamamen sabunlaşması için gerekli olan kostik miktarını ortaya koyar. Zeytinyağının sabunlaşma katsayısı 0.1345’dir yani kullandığınız zeytinyağının tamamını sabunlaştırmak istiyorsanız 1kg…

Read More