Kalıp Sabun

sabun-tutan-eller

Piyasalarda pek çok sabun çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan en fazla bilinenleri, fabrikasyon sabunlardır. Değişik marka, şekil, renk, koku ve ambalaj çeşitleri ile piyasaya sürülen bu sabunlar, içerdikleri kimyasallar, boya ve suni maddeler nedeniyle batılı ülkelerde “deterjan” olarak da adlandırılmaktadırlar. Sadece temizlik amaçlı olup cilde hiçbir faydaları bulunmamaktadır.

Yediğimiz, içtiğimiz, kullandığımız her türlü endüstriyel üründe, adını bilmediğimiz bir çok kimyasal madde bulunur. Bu kimyasalların bir kısmının belli miktarlarda kullanılması kabul edilebilir sayılır.

Kutulu sakızların kenarlarındaki ufak yazılara bakarsanız, aşırı tüketilmemesiyle ilgili bir uyarı cümlesine rastlarsınız. Bunun sebebi, aşırı tüketim halinde, içeriğindeki bir kimyasalın tehlikeli dozda alınması riskidir.

Doğrudan temas halinde olduğumuz bir çok tüketim mamülünde değişik amaçlarla değişik kimyasallar kullanılır. Eğer çabuk bozulması gereken bir ürün, çok uzun süre dayanıyorsa içinde çürütücü mikroorganizmaları öldüren bir zehir vardır. O zehir aşırı alınırsa çoğu bünyeye ciddi alerjik zararlar verebilir.

Pırıl pırıl renkleri, iştah açan ve cezbeden kokuları, düzgün ve albenili şekilleri, hatta parmak yalatan tatları (aromaları); kimyasal katkılar sağlıyor. Alınan miktrın aşırıya kaçması doz aşımı durumunda kişiler beklemedikleri bir hastalığa yakalanabilirler.

Saç dökülmesinden veya kepeğe çare olması için kullanılan ürünlerin, normalde kullandığımız şampuanlarla ortak maddesi “sodium lauryl ether sulfate” veya “sodium laureth sulfate” denilen deterjan maddesini içermesidir. (Bazılarında sodium yerine ammonium’a da rastlanıyor.)

Bunu da oku :  Gül Sabunu

Bu maddeler aşırı ve dkkatsiz kullanımda bazı bünyelerde göze, kalbe, ciğerlere ve hatta beyne nüfuz edebiliyor ve uzun vadede ciddi riskler oluşturabiliyor. Ayrıca saç dökülmesine, gözde katarakta sebep olabiliyor, çocukların gözlerinin gelişimini engelleyebiliyor, koruyucu yağ tabakasını soyarak cildin doğal korumasını devre dışı bırakabiliyor.

Endüstriyel sabunların da (MIT, EDTA vb. içeren) çoğu aslında gerçek sabun değil, sentetik deterjan maddelerinden oluşuyor.

(Visited 89 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment