Örnek Sabun Yapımı

zeytinyagli-sabun-kesimi

Soğuk proses zeytinyağlı sabun yapımı (%8 yağlı):

Gerekli malzemeler

1)1kg sofralık zeytinyağı (soğuk proses sabun yapımında artık ya da kokmuş kalitesiz bayat yağ kullanamayız, kötü yağ sabunun bozulup kullanılamaz hale gelmesine sebep olacaktır).
2)300 gr su (su oranı her zaman için toplam yağ oranının üçte birinden fazla olmamalıdır, kostik oranının ise en az 2 katı olmalıdır)
3)124 gr kostik

Her yağın kendine has bir sabunlaşma katsayısı vardır. Bu katsayı yağın tamamen sabunlaşması için gerekli olan kostik miktarını ortaya koyar. Zeytinyağının sabunlaşma katsayısı 0.1345’dir yani kullandığınız zeytinyağının tamamını sabunlaştırmak istiyorsanız 1kg zeytinyağı için 134,5 gr kostik kullanmalısınız. Eğer yapacağınız sabunun temizleyici olmasının yanı sıra cildi nemlendirme özelliğinin de olmasını istiyorsanız belli bir miktar yağın sabunun içinde sabunlaşmadan kalmasını sağlamalısınız. Bunun için de kostik miktarını hesaplayarak azaltmalısınız.
Bu tarifte sabunun içinde %8 oranında yani 1000 gr zeytinyağının 80 gr’ı sabunlaşmadan yağ olarak kalmaktadır bunun için de kullanacağımız kostik miktarını %8 oranında yani 10,76 gr azaltmalıyız.

Bunu da oku :  Soğuk Proses Sabun Yapımı

Sabunlaşma katsayısı her yağ için farklıdır. Sabunların içindeki bu yağ oranı ne kadar artarsa sabunun ömrü o kadar kısa olacaktır. En ideal yağ oranı el sabunları için %6-8 arasıdır.
Sabun yapımında birden fazla yağı karıştırarak da kullanabiliriz fakat her bir yağı iyi tartmalı ve her bir yağ çeşidi için miktarlarına göre kullanılması gereken kostik miktarını ayrıca hesaplamalıyız.

Gelelim sabun karışımının hazırlanmasına:
1)Su koyduğumuz kabın içerisine tarttığımız kostiği yavaşça döküyoruz ve karıştırıyoruz. Kostik su ile buluştuğunda ısı meydana çıkar bu ısı oldukça yüksektir. Açığa çıkan sadece ısı değil aynı zamanda gazdır da. Su ile kostiğin birleşmesinden sonra oluşan bu gaz kesinlikle solunmamalıdır.

2)Kostiğin suyun içerisinde iyice erimesi için plastik bir kaşıkla 1-2 dakika kadar yavaşça karıştırmak gerekir.

3)Kostik suyun içinde tamamen eridikten sonra kostikli su karışımı belli bir ısıya gelene kadar beklenmelidir. Bu ısı 30-40 derece arasıdır ve yaz aylarında 2 saat gibi bir süre beklemek gerekebilir. Bekleme süresince kostikli suyun olduğu kabın güvenli şekilde konumlandırmanız,

Bunu da oku :  Biberiye Sabunu Tarifi

4)Uzaktan ısı ölçerle ölçtüğümüzde ısının 30-40 derece arasında olduğunu tesbit ettikten sonra zeytinyağı bulunan kabımızın içine bu kostikli suyu sık dokunmuş plastik süzgeçten geçirerek yavaşça döküyoruz.

5)Bu aşamadan sonra karıştırma işlemine başlıyoruz. Karışımı sadece plastik kaşıkla da karıştırabiliriz fakat bu çok uzun sürecektir dolayısıyla bu süreyi el blenderıyla oldukça kısaltma imkanımız var. El blenderını ara ara düşük devirde çalıştırarak karışımın puding kıvamı almasını sağlıyoruz.
sabun nasıl yapılır.

6)Karışım puding kıvamına geldikten sonra çok hızlı bir şekilde katılaşıp akışkanlığını kaybedebilir dolayısıyla fazla katı olmayan akışkan bir haldeyken karıştırma işini bitirmeliyiz.

7)Önceden hazır bulundurduğumuz sabun kalıbımıza bu karışımı yavaşça döküp kalıbın üzerini kapatıyoruz ve eski bezlerle örtüyoruz.

8)En az 24 saat bekledikten sonra sabunumuzu kalıptan çıkarıp istediğimiz boyutta dilimliyoruz. Sabunu daha erken sürede kalıptan çıkartırsak üzerinde küllenme denilen beyaz toz oluşacaktır. Bu durumun sabunun kalitesine bir zararı yoktur sadece görüntüyü olumsuz etkiler.

9)Sabunlarımızı dilimledikten sonra direkt güneş ışığı almayan havadar bir yerde kağıt üzerinde ara sıra döndürerek 6 hafta kadar bekletiyoruz. Bu bekletmenin ilk amacı ph seviyesinin düşmesidir. Sabunlar tazeyken ph seviyeleri yüksek olur ve bu da ciltte kurutucu etki yapar. Zamanla ph seviyesi azalıp istenen düzeye geriler. Diğer bir amaç da sabunun içindeki su miktarı zamanla buharlaşacak ve sabunumuz yumuşaklığını kaybedip daha katı bir hale gelecektir. Bu durum sabunun kullanırken yumuşayıp balçığa dönüşmesini ve çabucak bitmesini engelleyecektir.

Bunu da oku :  Sud Kostik

10)Tüm bu aşamalardan sonra kullanıma hazır haldeki sabunlar şayet paketleneceklerse hava alabilecek şekilde paketlenmelidirler. Paketlemek için kağıt ambalajlar kullanmak en uygunudur. emekilmek.blogspot.com.tr

5/5 - (3 votes)
(Visited 296 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment