Çilekli Sabun Tarifi

cilekli-sabun

Çilek
Gülgillerden, sapları sürüngen, çayır ve ormanlarda kendiliğinden yetiştiği gibi daha çok da meyvesi için bahçelerde özel olarak yetiştirilen, ak çiçekler açan, köksapından sidik söktürücü, peklik giderici vb. olarak yararlanılan, birçok çeşidi bulu nan, çok yıllık bir bitki. Latince adı “Fragaria Ananassa” olan çileğin 10’dan fazla çeşidi bulunmaktadır ancak, tatları ve büyüklükleri değişse de tüm çilek türleri aynı kalp şekline sahiptir.

Çileğin Faydaları Nelerdir?

Fosfordan, demire, kabızlıktan, karaciğere kadar faydaları bilinen çileğin yaz aylarında bol bol tüketilmesi öneriliyor. Çileğin faydalarının saymakla bitmeyeceğini belirten uzmanlar, rengi, kokusu ve tadı ile en sevilen meyvelerden biri olan çilekte bol miktarda fosfor ve demir bulunduğuna dikkat çekti. Dünya genelinde en popüler meyvelerden biri olan çilek sadece lezzeti ile değil sağlığa faydaları ile de ön plana çıkıyor. Çileğin faydaları arasında ilk sırada C vitamini bakımından zengin olması geliyor. 8 adet çilek yiyerek günlük C vitamini ihtiyacınızın neredeyse 1.5 katını alabilirsiniz. C vitamininin kalp ve damar hastalıklarını önlemeden, enfeksiyon ve virüslerle savaşmaya kadar pek çok işe yaradığı düşünüldüğünde çilek hastalıklarla savaşmak için iyi bir silah olabilir.

Çileğin Sağlığa Faydaları

Kolesterol: İspanya’daki Salamanca Üniversitesinin yaptığı çalışmaya göre düzenli olarak çilek yemek LDL (kötü) kolesterol seviyesinin düşmesini sağlıyor. Araştırmaya katılan 23 gönüllü 1 ay boyunca her gün yarım kilo çilek yemiş. Yapılan testlerde araştırmaya katılanların LDL kolesterol seviyelerinde yaklaşık %9 kadar azalma görülmüş. HDL (iyi) kolesterol seviyeleri ise aynı kalmış. Uzmanlar çileğin kolesterolü neden düşürdüğü konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu belirtiyorlar fakat ilk sonuçlara göre çileğin bu özelliği meyveye kırmızı rengini veren “antosiyanin” adındaki pigmentten ileri geliyor.

Antioksidanlar: Hastalıklara karşı vücudun direncini artıran, kansere karşı koruma sağlayan, Alzheimer riskini azaltan, kalp ve damar sağlığını koruyan, özellikle yaşlanmaya bağlı sağlık sorunlarını önleyen antioksidanlar çilekte bol miktarda bulunur. 2006 yılında The American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayınlanan bir makaleye göre çilek antioksidan bakımından en zengin 50 yiyecek arasında yer alıyor. Çileğin antioksidan etkisi meyveye parlak kırmızı rengini veren antosiyanin adlı bileşenden, yüksek C vitamini içermesinden ve kuersetin pigmentinden kaynaklanıyor.

Kanserden Korunma: Çileğin antioksidan etkisi çeşitli kanser türlerinin yolunu açan serbest radikallerin artmasını (oksidatif stres) önlüyor. Bu başlı başına kanser riskini azaltan bir durumdur. Ancak çilek, kanserin gelişimini yavaşlatan “ellagic asit” adlı bir diğer bitkilere özgü kimyasal madde (fitokimyasal) daha içeriyor. Tabi “çilek kanseri önlüyor” demek için oldukça erken. Çünkü şu ana kadar bu konuyla ilgili yapılan araştırmaların sayısı oldukça az ve hepsi laboratuvar ortamında yapılan hücre incelemelerine dayanıyor. İnsanların katılımıyla yapılacak araştırmalara ihtiyaç duyulmakla birlikte ilk sonuçlar oldukça umut verici. 1970’li yıllarda başlayan ve günümüze kadar devam eden bu konudaki araştırmalara göre çilekte bulunan ellagic asit bazı kanser türlerinde tümörün büyümesini baskılıyor. Çilek dışında, ahududu, kızılcık, ceviz ve nar da ellagic asit bakımından zengin meyveler arasında yer alıyor.

Bunu da oku :  Bıttım Sabununun Faydaları

Kalp ve Damar Sağlığı: Çileğin etkili antioksidan içeriği kalp ve damar hastalıklarına zemin hazırlayan oksidatif strese karşı koruma sağlıyor. Yapılan bilimsel çalışmalar yabanmersini, kızılcık ve çilekte bulunan polifenollerin LDL oksidasyonunu ve kardiyovasküler hastalıkların görülme riskini azalttığını ortaya koymakta. Bu meyvelerden her hafta 3 öğün yiyen kadınlarda kalp krizi riskinin %32’ye kadar azaldığı yönünde araştırma sonuçları bulunuyor.

Diyabet: Diyabet hastalarının çoğu tatlı tadı nedeniyle genellikle çilekten uzak durmayı tercih eder ancak, 1 kase çilek sağlıklı bir atıştırmalık olabilir. Üstelik kan şekerini korkulduğu gibi yükseltmez. Uzmanlar çileğin lifli yapısının uzun süre tokluk hissi verdiğini ve uzun süren tokluğun gün boyu daha az karbonhidrat tüketilmesini sağladığını belirtiyorlar.

Kabızlık: Kronik veya akut kabızlık için en iyi çözüm yöntemlerinden biri gün içinde gıdalardan aldığınız besin lifi miktarını artırmak. Bol miktarda besin lifi içeren çilek bunun için iyi bir seçim olabilir.

Cilt: Çileğin cilde faydaları yüksek oranda C vitamini içermesinden kaynaklanıyor. Portakal ve greyfurttan daha fazla C vitamini içeren çilek bu sayede cilt kuruluğu, zamanından önce ortaya çıkan kırışıklıklar gibi sorunları önlüyor. Çilek sadece meyve olarak yendiğinde değil maske olarak yüze uygulandığında da cilde pek çok faydası bulunuyor.

Kemik Sağlığı: Çilek, kemik yapısını koruyan enzimlerin üretiminde kullanılan manganez mineralini içerir. Manganez aynı zamanda gıdalar yoluyla alınan ve kemik sağlığının korunmasında son derece önemli kalsiyumun vücut tarafından emilmesi sırasında kullanılan bir mineraldir.

Çileğin Cilde Etkileri Nelerdir?

  • Ölü hücrelerden tamamen cildinizi arındırır!
  • Sivilceleri yok eder, cilt yağlanmalarını durdurur.
  • Cildi korur, hücre yenilenmelerini hızlandırır.
  • Cilde parlaklık hissi kazandırır.
  • Siyah noktalardan arınmanızı sağlamakla birlikte temiz bir cilde sahip olursunuz.

Çilekli Sabun Tarifi
Çilek, içerdiği potasyum sayesinde cilt için oldukça faydalı bir meyvedir. Oldukça güzel bir tadı olan çileğin, cilt için de son derece faydalı olduğunu biliyor muydunuz. Özellikle cilt lekelerine ne iyi gelir sorusunun cevaplarından biri olan Çilek sabunu, organik ve içerdiği meyve özleri ile kuru ciltler için faydalı bir sabundur.

Eğer evde doğal sabun yapmak istiyorsanız, bu organik sabunları cildiniz için kullanıyorsanız, vereceğimiz çilekli sabun tarifi ile hem dekoratif hem Hoş kokulu hem de organik sabun yapabilirsiniz.

Bunu da oku :  Deve sütü sabunu

Ev yapımı çilek Sabunu tarifi için malzemeler

  • 20 Gram Temizlenmiş Çilek Püresi
  • 17 Gram Kostik
  • 30 gram saf su
  • 25 Gram Palm Yağı
  • 115 Gram Zeytinyağı
  • 1 çimdik kaya tuzu

Ev yapımı çilek sabunu tarifimize geçersek Öncelikle açık havada kostik ve suyu karıştırıyoruz. İlk defa evde sabun yapıyorsanız, kostik güvenliği ve sabun yapımı güvenliği yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. Bu işlem çocuklardan uzak bir şekilde açık havada yapılmalıdır. Sabun yaparken koruyucu gözlük, eldiven, maske kullanmanız sağlığınız açısından gereklidir. Evde sabun yapımının en tehlikeli aşaması su ve kostiğin karıştığı aşamadır. Daha sonraki sabun yapımı bölümleri zararsız, Ev ortamında yapılabilecek işlemlerdir.

Çilekli Sabunun Hazırlanışı
Sabunumuzun hazırlanışına geçersek, Öncelikle açık havada karıştırılan kostik-su karışımı Oda sıcaklığına gelinceye kadar soğutulur. Evde Sabun yapımında püf noktalardan biri yağ ile karıştıracak kostik-su karışımının sıcaklıklarının ortalama aynı derecede olmasıdır. Bu sebepten Yağ zaten oda sıcaklığında olacağı için, kostik su karışımı da oda sıcaklığının gelinceye kadar soğumasını beklemeliyiz. Yardımcı olmak açısından kostik ve suyu karıştırdığımız kabı buzlu suyun içinde bekletirsek yerinde olacaktır.

Diğer yandan tüm yağları birbirine karıştırıyoruz. Doğal sabun yapmak için organik yağlar kullanıyoruz.
Zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı gibi yağları karıştırdıktan sonra içlerine yavaş yavaş soğutmuş olduğumuz kostik su karışımını ekleyerek karıştırıyoruz. Yağlar ve kostik karışımı karıştıktan sonra içerisinde yaklaşık bir çay kaşığının ucu kadar kaya tuzu atıyoruz. Bu karışımı yaklaşık 35 dakika karıştırma çubuğu ile karıştırıyoruz.

Biz blender yerine karıştırma çubuğu tercih ettik evde sabun yapımında. Siz blender kullanmak isterseniz bu karıştırma işleminin süresi, yaklaşık 5 dakikaya kadar düşecektir. Ancak evde doğal sabun yapımında kullandığımız blenderı Bir daha kesinlikle mutfak işlerinde kullanmamanızı tavsiye ederiz. Organik çilekli sabun Karışımı 35-40 dakika karıştırdıktan sonra puding kıvamını alacaktır. Ardından bir kaba doğal sabun karışımından az miktarda alıyoruz. (yaklaşık.1 su bardağının dörtte biri kadar)İçerisinde 20 gram Çilek püresi ekleyip iyice karıştırıyoruz.

Ardından ev yapımı doğal sabun karışımını kalıba dökerek istediğimiz gibi şekil verebiliriz. Sabun karışımını ikiye bölmenin amacı şekil vermektir. Eğer şekil vermek istemiyorsanız, çilek püresini ev yapımı organik sabun karışımı, puding kıvamına geldikten sonra Çilek püresini direk sabun karışımının içine döküp karıştırabilirsiniz. Biz resimdeki gibi süslemeyi tercih ettik ev yapımı çilekli sabunumuzu.

Çilekli sabun karışımını kalıba döktükten Sonra streç filmle kaplayıp havluya sarın. Bu şekilde bir gece havlunun içerisinde bekletin. Bunun amacı ev yapımı organik sabun karışımımızı hafif ısınma ile birlikte daha iyi sabun reaksiyonu girmesini sağlamaktır. Bu şekilde çilekli sabunun faydaları daha da artmış olacaktır.
Ertesi gün havludan aldığımız doğal sabunu 6 hafta güneş görmeyen serin yerde sabunlaşma reaksiyonu tamamlanması için bekletiyoruz. 6 hafta sonra ev yapımı doğal Çilek sabunumuz hazır.

Bunu da oku :  Örnek Sabun Yapımı

Alttaki kendi çekimiz olan videoda da görebileceğiniz gibi ev yapımı organik çilekli sabunun pH değeri oldukça güzel ve kuru ciltler için faydalı bir sabundur. Ayrıca bu doğal sabun hem dekoratif sabun olacak, hem de Arkadaşlarınıza verebileceğiniz hediyelik sabun çeşitleri arasında yerini alacaktır. Çilekli sabun jöleli hoş aroması ve kokusuyla sizi cezbedecek, kokulu sabunlar arasında ilk sırayı alacak bir organik banyo sabunu olacaktır. Ayrıca Evde yaptığımız çilekli sabun ile güzel bu şekil verdiğimiz takdirde banyonuzda bulunan güzel süs sabunları arasında baş köşeyi alacaktır. Bu şekilde evde kendi malzemelerinizi kullanarak organik yağlar ve organik meyve parçaları içeren kendi ev yapımı organik sabunu rahatlıkla yapabilirsiniz. Tarifte de görüldüğü gibi evde sabun yapımı oldukça kolay ve hoş bir uğraştır. Ayrıca yaptığınız çilekli sabunları satarak, gelir de elde edebilirsiniz.

Uyguladığımız bu evde sabun yapımı yöntemine Cold proses yani soğuk pres yöntemi denmektedir. Soğuk Pres sabun yapımında tüm malzemeler ısıtılmadan karıştırdığı için özlerini, içerdikleri enzim ve vitaminleri kaybetmezler. Genelde meyve sabunları yapımında Bu yöntem kullanılmaktadır. Fabrika ürünü sabunlar, diğer pazarlarda ve aktarlarda satılan organik sabun tabir eden sabunlarda, ısıtma ve fabrikasyon yöntemleri kullanılmaktadır. Isıtma yöntemine Sıcak Pres adı verilmekte olup, fabrikasyon ve Sıcak Pres sabunlarının avantajlı yanı, bir gün içerisinde sabunun hazır olması ve malzemeden kar edilmesidir. Ancak bu yöntemde sabun, içerdiği yağlar pişirildiği için enzimleri ve faydaları yitirmekte olup bu yönden evde sabun yapımında tercih edilmemektedir.

Ev yapımı çilekli sabun tarifinde de göründüğü gibi Cold proses yerine Sıcak Pres yöntemi ile sabun yapsaydık çilekli sabunun içerdiği meyve özleri, artan sıcaklık ile içerdiği Özler kaybolacak ve Çilek deformasyona uğrayacaktı. Bu sebepten biz ev yapımı sabunumuzda Cold proses yöntemini uyguladık. Peki organik sabun yapımı kostiksiz olmaz mı diye sorarsanız bunun için kostiksiz sabun nasıl yapılır diye biraz araştırma yaptık. Kül suyu varyasyonları gördük. Ancak kendi test ettiğimiz sabun tarifleri ve bizzat uyguladığımız yöntemlerde kostiksiz, sadece kül suyu ile sabun yapılamayacağını gördük.

Eğer Çileğe alerjiniz bulunuyorsa sabun yapmadan önce bir miktar Çilek püresini alıp el bileğinize sürüp bir iki dakika bekleyin. Eğer tahriş veya alerji durumu oluşmuyorsa Çilek sabununu kullanabilirsiniz. harikaevisleri.com

5/5 - (6 votes)
(Visited 834 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment