Kil Sabunu

kil_sabun

Kil Nedir?
Kil; Kaolinin, yanında başka silikatlar ve demir oksidi bulunan halidir, yani bir sulu alüminyum silikattır.

Kilden yapılan pişirilmiş eşyaya «seramik» denir. Dolayısıyla kil seramik endüstrisinin ilkel maddesidir. Saf kaolinden yapılan eşyaya «porselen» denildiğine göre porselen de seramik endüstrisinin kolu olur.

İçinde bulunan bileşikler dolayısıyla kilin rengi, özelliği değişiktir. Suyla yoğurulunca bir hamur haline gelir, istenilen biçim verilebilir. Isı etkisiyle kuruyunca, pişince hacmi küçülür, gözenekli olur.

Kil Çeşitleri Nelerdir?
Yüzyıllardır tedavi amacıyla kullanılan Kil, cildin güzelleşmesine ve cilt problemlerine karşı en etkili olan bir doğal maddedir.

Kilin içinde barındırdığı mineraller, cildimizdeki minerallerle aynı özelliği taşıyor. Bu da cildimize inanılmaz fayda sağlıyor. Kil cilt maskelerinde cilt güzelleştirme de kullanılan malzemelerin en önemli maddesidir. Kil tek başına da cilt için yeterli bir bakım olsa da diğer malzemelerle de uygulandığında cildi sıkılaştırır, besler ve gençleştirir. Kil kullanımı kolay ve uygun bir bakım yöntemidir.

Kil Maskeleri
Kil; cildi iyileştirme  etkisi ile bilinir. Kirli bir cildi temizler ölü deriyi atar ve vücuttan toksinleri temizler. Kil cilde sürüldüğünde ölü deri tabakasını soyacağı için cildin yenilenmesinde de aktiftir. Dozunda kullanıldığı sürece cilde alerjik etki yapmaz.

Her cilt sorunu için farklı bir kil maskesi bulunuyor. Evde hazırlayabileceğiniz kil maskeleriyle cilt problemlerinden kurtulabilir ve pürüzsüz bir cilde kavuşabilirsiniz.

Kilin Seçimi Ve Faydaları

Kil; toz halinde beyaz, yeşil, sarı ve mavi renklerde olur. İyi bir kili, kozmetik dükkanlarında, marketlerde ve aktarlardan bulabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken ise kilin ince yeşil veya beyaz olmas20ıdır. Farklı tarzda yani ucuz kil almayı tercih ederseniz bunu parçalayıcı mikser ile inceltin. Kili cildinize uyguladığınızda cildinize pütür pütür bir etki vermemelidir. Maskeler cildinizde 20 dakika kadar durmalı ve ılık suyla durulanmalıdır.

Kil ile Yapılabilecek Maske Tarifleri
Kil ve Bal: Bu ballı karışım için, kili bir miktar bal ve elma sirkesi ile iyice karıştırın. Saça uygulamasının kolay olabilmesi için yoğurt gibi bir kıvama geldiğinden emin olun. Eğer saçlarınız kuru saç tipiyse, hazırladığınız karışımın içine bir yemek kaşığı badem yağı ekleyebilirsiniz. Badem yağı kuru saçlarınız için doğal nemlendiricilik sağlayacaktır. Saçlarınıza maskeyi uygulayın ve yıkamadan önce yaklaşık 10 dakika bekleyin. Daha etkili sonuç almak için ilk yıkamayı elma sirkesiyle de yapabilirsiniz.

Bunu da oku :  Salyangoz Sabunu

Kil ve yumurta sarısı: Yumurta sarısı pek çok saç maskesinin vazgeçilmez malzemelerinden birisidir. Başlı başına yumurta, içindeki zengin mineraller sayesinde saç için vazgeçilmez bakım önerilerindendir. Öncelikle 5 yemek kaşığı su ile toz kili karıştırın. Ardından içine 1 yumurtanın sarısını ekleyin ve akışkan bir kıvam elde edene kadar karıştırın. Yumurta sarısı ile elde edeceğiniz bu maske yağlı saç tiplerinde, saçları arındırır ve yağlı görünümün azalmasını sağlar.

Detox etkili kil maskesi:
Malzemeler:

  • 1 bardak demlenmiş bitki çayı ya da su (istediğiniz bitkiyi seçebilirsiniz, papatya çayı ve yeşil çay en çok önerilen bitkilerdir.)
  • ½ bardak elma sirkesi
  • ¾ bardak kil
  • Yaklaşık 10 damla lavanta yağı ya da nane yağı

Malzemeleri iyice karıştırın ve 15 dakika kadar saçınızda bekletin.

Maskenizi hazırlarken kil karışımının metal ile temas etmemesine özen gösterin. Karıştırdığınız kaşığın tahta, plastik ya da cam olması daha iyi sonuçlar almanızı sağlar.

Maskenize ekleyeceğiniz bitkinin demlenmiş ve soğutulmuş olmasına dikkat edin. Demledikten sonra tüm bitkilerin iyice süzüldüğünden emin olun. Tüm malzemelerinizin iyice karıştığından emin olmak için metal olmayan bir kapta kasrışımı blender makinesinden geçirebilirsiniz.

Kili diğer malzemeleri karıştırırken aynı anda yavaş yavaş ekleyin. Karışımı ıslak saçlarınıza sürün. Saç diplerinize masaj yaparak karışımın yayılmasını sağlayın. Maske özü saç diplerinden uçlarına doğru etkisini gösterdiği için saç diplerine yoğun şekilde uygulayın.

Maskenin saçınızda kurumamasına özen gösterin. 5 dakika ila 20 dakika arasında saçınızı bekletebilirsiniz. Ardından sıcak suyla tüm maskeyi çıkarana kadar saçlarınızı yıkayın. Sıcak suyun dışında saçınızı yıkamanız için diğer bir alternatif de saçınızı demlediğiniz bitkinin suyuyla yıkamaktır. 1 yemek kaşığı elma sirkesini bitki çayına ekleyerek saçlarınızı yıkayabilirsiniz.

Yeşil kilin faydaları:Yeşil kil; Fransız deniz kili olarak da bilinen bir deniz kilidir. Cilde faydası hiç bir kille ölçülemeyecek kadar fazla olan bir kil çeşididir.Yağlı cilt tipleri için ise yeşil kil tercih edilir. Daha güçlü cilde etki eder. Cildi kurutmada son derece başarılıdır. Ciltteki fazla yağ dengesini düzene sokar , Akne ve sivilce varsa bu sorunu ortadan kaldırır, Sivilce izlerine ve diğer cilt lekelerine karşı etkilidir, Cildin sağlıklı parlamasını ve daha duru görünmesini sağlar.Özellikle iş yaşamı gereği sürekli makyaj yapmak zorunda olan ve bu nedenle cildi yıpranan hanımların yeşil kil maskesi kürü yapmalarında fayda vardır. Cildi temizleyen ve ciltte makyaj, hava kirliliği, ter ve yağlanma neticesinde kapanan cilt gözeneklerinin tekrar açılmasını sağlar.

Bunu da oku :  Bıttım Sabunu (Menengiç Sabunu)

Parlak Ve Pürüzsüz Bir Cilt İçin Gül Maskesi

Beyaz kilin faydaları:
Beyaz kil; her aktarda kolaylıkla bulabileceğiniz hem ucuz hem de çok iyi sonuçlar alabileceğiniz bir üründür. Günümüzde kirli hava, stres, düzensiz ve yanlış beslenme gibi olumsuz etkilenmektedir. Beyaz kil, normal ve karma ciltler için yağ dengesini düzenler, Ciltteki kırışıklıkları azaltır, Çatlak ve dökülmeleri onarır, Ciltteki pürüzleri giderir ve Cildi besleyerek daha genç görünmesini sağlar.

Kilin Saça Faydaları
Yumuşak kil pek çok kadının saç bakımı reçetesinde ana malzemelerden biridir. Kili aktarlardan rahatlıkla satın alabilir, evinizde kolayca bakım maskeleri hazırlayabilir ve doğal bir şekilde saçınıza uygulayabilirsiniz. Yıpranmış saçlar, kuru saçlar ve diğer çoğu saç problemlerine kil en doğal ve etkili çözümlerden biridir. Bazı araştırmalar gösteriyor ki kil, yıpranmış saçların düzelmesinde kullanıldığı gibi saçların sağlıklı uzamasında da olumlu sonuçlar vermektedir.

Saçların bakımlı, nem oranı yüksek ve daha temiz olması için piyasada pek çok ürün bulabilirsiniz; ancak doğal ürünlerle hazırladığınız saç maskeleri piyasada sunulan ürünlerden daha etkili ve hızlı sonuçlar almanızı sağlayacaktır. Kil, yüksek oranda kalsiyumpotasyumsodyum ve alüminyum içerdiğinden, pek çok saç problemlerine iyi gelmektedir. Eğer saçlarınız yoğun biçimde ısıya ve işleme maruz kalıyorsa veya sıkça saç şekillendirici kullanıyorsanız, kilin faydalarından mutlaka yararlanmalısınız.

Saçları kirden arındırır: Kil fazlaca absorbe etme özelliği gösterdiği için saçlarınıza kuruluk ya da nemi kaybolmuş hissi vermeden derinlemesine temizlenmesini sağlar. Eğer kıvırcık saç tipine sahipseniz ya da saçlarınız karma saç tipiyse, kil saçlarınızı daha yumuşak ve ipeksi yapabilmeniz için en güzel malzemelerden biridir.

Saçların daha berrak olması için: Kilin saçlar için önemli bir diğer faydası da saçlara yapışan ve cilt üzerini kaplayan kiri etkili ve derinlemesine şekilde temizlemesidir. Saçlarınızı hem temizler hem de doğal şekilde ipeksi ve parlak görünmesini sağlar.

Saçların nemlendirilmesini ve onarımını sağlar: Saçlarınızın kuruluk sebebiyle elektriklenmesinden ve dolaşıp karışmasından sıkıldıysanız kil tam size göre! Mevsim geçişlerindeki iklimsel değişimler saçları da etkiler ve saçlarınız kimi zaman olduğundan daha fazla nemini kaybetmiş olur. Böyle zamanlarda ekstra onarım isteyen saçlara en iyi çözümlerden birisi kilin besleyici ve nemlendirici özellikleri ile bakım yapmak olacaktır.

Bunu da oku :  Lavanta Sabunu

Kil minerallerinin saçlara faydası: Yeterli nem dengesi içeren saçlara sahip olmak zordur. Saçların sağlıklı ve hızlı uzaması için oldukça uzun bir mineral ve vitamin listesine ihtiyaç vardır. Diğer bakım kürlerine kıyasla kilin kullanımını cazip kılan içindeki kalsiyum, potasyum ve sodyum miktarının fazla olmasıdır.

Kil Sabunu
Kil zaten sabun halindedir. Eskilerden beri vücut temizliği ve giysi temizliğinde kullanılmıştır. Günümüzde ise çeşitli kozmetik sanayisinde kullanılmaktadır. Kil, sabun ve maske olarak kullanımı yaygındır. Özellikle sivilceli ve aşırı yağlı ciltlerde ciltteki yağ ve nem dengesini sağlayarak etki göstermektedir.

Kil sabununun faydaları
Akne ve Sivilceli ciltler: Kil sabunu, sivilceli ciltlerin temizliği için en çok tercih edilen ürünlerdendir. Sivilceli ciltler genelde yağlı olur. Sivilceli ciltlerin yağ ve nem dengesini sağlayarak sivilcelerin çoğalmasını ve mevcut olan sivilcenin hızla iyileşmesini sağlar. Ciltteki nemi ve yağı bünyesine çekerek sivilcenin kurumasını sağlar. Sabah ve akşam kil sabunu ile yüzünüzü veya sivilcelerin bulunduğu bölgeyi sabunlayarak temizlik ve tedaviyi aynı anda yapmış olursunuz. Eğer sivilce için herhangi bir krem kullanıyorsanız, kremi kullanmadan önce kil sabunu ile sivilceli bölgeyi yıkayınız. Daha sonra kreminizi sürebilirsiniz. Haftada 1 defa sivilceli bölgeye kil maskesi uygulayabilirsiniz. Dikkat edeceğiniz bir husus; kil sabunu cildi fazlasıyla kurutur, bu yüzden çok kuru ciltlerde kullanımı önerilmez.

Siyah noktalar: Yüzdeki rahatsızlık veren siyah noktaların temizlenmesini sağlar. Çoğunlukla burun çevresinde çıkan siyah noktaların bir kaç kullanımdan sonra azaldığını görebilirsiniz. Ciltte oluşan siyah noktalar temizlenmediği takdirde  zamanla enfeksiyona ve sivilce oluşumuna neden olabilir. Siyah noktaların temizlenmesi bu yüzden önemlidir.
Yağlı saçlar için: Kil sabunu, saçlı derideki yağlanmayı azaltır. Yağlanan saç derisinde gözeneklerin kapanmasından dolayı saç dökülmesi , kaşıntı ve kepeklenme oluşabilir. Kil sabunu kullanımı saç derisindeki yağlanmayı azaltır ve daha geç yağlanmasını sağlar.

5/5 - (11 votes)
(Visited 828 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment