Isırgan (Urtica), Isırgangiller (Urticaceae) familyasının Urtica cinsinden Mayıs-Ağustos ayları arasında çiçek açan, bir yıllık veya çok yıllık bir evcikli otsu bitki türlerinin ortak adıdır.
Isırgan bitkisinin geleneksel ve güncel kullanılışı; topraküstü kısımları (herba), taşıdığı flavonoit bileşikler, mineral maddeler ve lutein vb karotenoit bileşikler nedeniyle diüretik etkisi dolayısıyladır. Diüretik etkisi nedeniyle; zayıflama çaylarının, idrar yollarını yıkamaya ve romatizmal ödemlerin boşaltılmasına yönelik çayların ve bitkisel ilaçların bileşimine girmektedir.
Koyu yeşil yaprakları tırtıklıdır. Yıl boyu yetişebilir ve Haziran ayından Eylül ayına kadar çiçek açar. Faydaları ise;
* İdrar söktürücüdür
* Yüksek miktarda demir içerir
* Anemi tedavisinde yardımcı olarak kullanılır
* Sindirim sistemini ve diğer organları temizler
* Artrit semptomlarını hafifletir
* İdrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır
* Karaciğeri temizler
* Böbrekleri temizler
* Öksürüğe iyi gelir
* Bağışıklık sistemini güçlendirir
* Soğuk algınlığına iyi gelir
* Saman nezlesinin tedavisinde kullanılır
* Sindirimi düzenler
Isırgan otundan elde edilen ısırgan sabunu da özellikle saçlar için olmak üzere pekçok cilt sorunu içinde çok faydalıdır. Isırgan otu kurutularak dinlendirilir ve öğütülüp sabun haline getirilir. Isırgan sabunu içerisinde bol miktarda bulunan Isırgan tohumu yağı kullanılır. Böylece ısırgan otunun faydaları sabun olarak sunulur. Isırgan otunun tüylerinde bulunan formik asit ile tüm bitkide histamin, klorofil, asetilkolin, demir ve C vitamini güçlü bir besin kaynağı olan ısırgan sabunu çok şifalı bir bitki sabunudur.
Isırgan Sabunu Faydaları:
* Isırgan sabunu egzamaya karşı çok etkilidir.
* Sedef hastalığında doktorlar tarafından tavsiye edilir.
* Selülit ve kırışıklığa karşı etkilidir.
* Isırgan sabunu cildi besler.
* Tonik özelliği ile bedeni güçlendirir.
* ısırgan sabunu romatizmaya ve siyatik ağrılara karşı etkilidir.
* Tırnakların ana maddesi olan keratini güçlendirerek tırnak kırılmalarını önler.
Isırgan Sabunu Nasıl Kullanılır:
Isırgan sabununu tüm cildinizde kullanabilecğiniz doğal bir üründür. Isırgan sabununu egzema ve sedef gibi cilt hastalıklarında kullanacaksanız düzenli olarak hergün sorun olan bölgeye uygulamalısınız. Selülit için hergün masaj yaparak selülitli bölgeye tatbik edilir. Tırnaklarınız için hergün tırnaklarınıza ısırgan sabunu sürüp 30 dakika kadar bekletip yıkayınız. Romatizma ve siyatik için hergün hasta olan bölegeler yıkanır. Banyo esnasında vücudunuzu yıkamakta faydalı olur.
Isırgan Otu Yağı
Avrupa ülkelerinde gençlik yağı veya gençliğin iksiri olarak bilinen ısırgan otu yağı, Isırgan tohumunun sıkıştırılması ile elde edilmektedir. Vücudun savunma sistemine güç vermesi, virüs ve bakteri iltihaplanması için direnci artırması, kanı temizleme etkisi, ısırgan otu yağı yararları olarak belirtilebilir. Isırgan otu yağının ekolojik şartlar altında üretilmiş ve soğuk sıkım ile elde edilenlerin kullanım için daha uygundur.
Isırgan Tohum Yağı Kullanımı
Saç dökülmesi, romatizma şikayetler, hücre yenileme ve kanı temizleme için ayrıca, miyom küçültücü olarak kullanılır. Bir fincan su içine 5 damla damlatılır, dahili olarak her gün 2 defa uygulanır. Harici olarak deriye masaj yaparak kullanılabilir. Saç dibine friksiyon yapılarak uygulanır.
Isırgan Otu Yağı Önemi
Isırgan otu yağı, halk arasında çok fazla bilinmediği halde tıbbi bakımdan son derece değerli ve bir o kadar da zor elde edilen bir yağdır. Minicik ısırgan tohumundan elde edilen, Almanya ile Orta Avrupa ülkeleri içinde yaygın halde kullanılan ısırgan otu yağı bağışıklık sistemi ve deri bağ dokusunu güçlendirmesi sebebiyle “gençlik yağı” diye tarif edilir.
Bu yağın özellikle ilkbahar ile sonbaharda en az ikişer aylık kürler halinde kullanımı önerilir. Bu yağdan fayda almak için, öbür yağlarda da olduğu üzere ısırgan otu yağının da soğuk presleme sistemiyle üretilmesi şarttır. Bu yağdan yapılan kür boyu sabah akşam birer tatlı kaşığı yahut damlalık ile satılan ambalajlı paketler için 20 damla kullanım önerilmektedir.
Isırgan Otu Yağı Cilt Üzerinde Kullanımı
Isırgan otu yağı içinde bulunan ve Aha ile Ala olarak isimlendirilen değerli maddeleri nedeniyle cilt ve deri bakım ürünleri içinde kimyasal olarak ayrışımdan sonra kullanılır. Bu kremlerin çok fazla yer etmemiş kırışmaların giderilmesi için etkisi vardır. Mesela göz etrafında oluşan ve kazayağı olarak bilinen ilk kırışmaların çıkmaya başladığı andan itibaren düzenli bir şekilde kullanıldığı zaman etkisi görülür Krem olarak değil de, doğrudan yağ olarak kullanmak isteyenler için ısırgan otu yanında badem ile üzüm çekirdeği yağının kullanılması da önerilir. Bu yağlar ince olduğu için deri üzerinde emilimi hızlı olan yağlardır.