Lavanta Sabunu

lavanta sabunu

Lavanta
Lavanta, Latincede yıkamak anlamına gelen ‘lavare’ kelimesinden türemiş “Lavandula” ismiyle bilinir. Ballıbabagiller familyasındandır. Haziran ve Temmuz aylarında göz alıcı güzellikte ve ahenkli çiçekler açan yarı çalımsı çokyıllık bir bitkidir. Lavantanın anavatanı Akdeniz ülkeleridir. Tüm Avrupa, Akdeniz ve de Ege denizi kıyılarında bol miktarda doğal koşullarda yetişir.

Lavanta bir süs bitkisi olmaktan çok daha ötede bir bitkidir. O müthiş kokusuyla, güzelliğin, zarafetin ve hoşluğun sembolüdür. Farklı aroması, enfes kokusuyla yemeklerde ve salatalarda zengin tatlar elde etmek için müthiş bir çeşnidir. Nefese tazelik verdiğinden temiz ve ferahlatıcı bir tadı vardır. Lavanta bitkisini yakından tanımayanlar onun bu enfes kokusunun sadece çiçeklerinde olduğunu sanabilir. Oysa lavantanın yaprakları ve yaprak sapları da aynı muhteşem kokuya sahiptir.

Meryem Ana, güveleri giysilerden uzak tuttuğundan lavantayı çok severmiş. Eski Mısır’da mumyalama işleminde kullanılmıştır.

Lavanta bitkisinden; lavanta çayı, lavanta yağı, lavanta tentürü, lavanta kolonyası, lavanta sabunu ve şampuanı üretilir. Ayrıca içeriğindeki lavanta esansının zenginliğiyle parfümeri endüstrisinde hammadde olarak kullanılır.

Lavantanın faydaları nelerdir?
Sadece kokusu ve lezzetiyle bilinen lavantanın sağlığa da oldukça faydası vardır. İşte lavantanın öne çıkan faydaları…

1. Kaygı ve stresi azaltır: Lavanta, anksiyete ve stresi yatıştırmada yardımcıdır. Lavantanın bu faydasını görmek için birçok farklı yöntem uygulayabilirsiniz. Lavanta yapraklarını ve çiçeklerini ellerinizle öğüterek, yüzünüze tonik yapabilirsiniz. Bu uygulama, düşüncelerinizi hafifletip, ruh halinizi dengeleyerek beden ve zihninizi rahatmaya yardımcı olur. Bunun yanı sıra lavanta çayı demleyerek de aynı etkiye sahip olabilirsiniz. İçerisindeki antioksidan bileşenler, vücuttaki stres hormonlarının seviyelerini düşürmek için endokrin sistemi destekler.

2. Lavanta uyku problemlerini çözer: Uykusuzluk ya da huzursuz uyku ile düzenli olarak mücadele ediyorsanız, hayatınız olumsuz seyrediyor demektir. Bunun için sıcak suda birkaç lavanta çiçeği hazırlayarak içmeniz rahat ve huzurlu bir uykuyu size getirecektir.

Bunu da oku :  Argan Yağlı Sabun

3. İltihap gidericidir: Lavanta çiçeklerini banyo suyunuza eklerseniz ve uzun bir süre bekletirseniz, iltihap önleyici bileşenler iltihapların azalmasına yardımcı olabilir. Lavantanın antioksidan özellikleri de oldukça güçlüdür.

4. Lavanta cilt bakımında yardımcıdır: Cildinize her zaman dikkat etmek istiyorsanız lavanta suyu dolu bir sprey şişesini yanınızdan ayırmayın. Cildiniz tahriş olmuşsa ya da kuruysa sadece o bölgeye lavanta suyunu püskürtün ve rahatlamanın tadını çıkartın. Bu aynı zamanda sedef hastalığı, egzama ve akne gibi kronik durumlarda da işe yarayabilir.

5. Lavantanın antiseptik özelliği vardır: Yaralarınızın hızlı bir şekilde iyileşmesi için yaralarınızın üzerine ezilmiş lavanta yapraklarını örtün. Bu enfeksiyonların gelişmesini önlemeye yardımcı olacaktır.

6. Lavanta saç bakımı için oldukça faydalıdır: Saç dökülmesinden veya saçınızın kalitesini etkileyen herhangi bir durumdan rahatsızsanız, lavanta bazlı şampuan kullanabilirsiniz. Bazı organik kozmetik ürünler pahalı olabilir ya da içerisinde sert kimyasallar barındırabilir. Eğer böyle bir durumdan şikayetçiyseniz lavantayı demleyip, karışımı saçınıza uygulayabilirsiniz. Bu etkili bir şampuan işlevi görecektir.

Lavanta yağı nedir ve faydaları nelerdir?
Lavanta yağı , lavantadan buhar damıtma yoluyla çıkarılır. Yağ aromaterapide ve birçok aromatik preparat ve kombinasyonda çok fazla kullanılır ve faydalıdır. Lavanta yağı, sedir ağacı, çam, adaçayı, sardunya ve Hindistan cevizi gibi birçok diğer esansiyel yağ ile iyi bir uyum sağlar. Lavanta yağı da özü gibi çok fazla fayda sağlar. Lavanta yağının faydalarına gelin birlikte bakalım.

1. Böcek savardır: Lavanta yağının kokusu, sivrisinekler, tatarcıklar ve güve gibi birçok türde böcek için güçlüdür. Yapmanız gereken tek şey açıkta kalan cildinize biraz lavanta yağı sürmek. Eğer böcekler tarafından ısırılmışsanız, yine lavanta yağını tahriş olan bölgenize sürdüğünüzde acınızı ve kaşıntınızı azaltmış olursunuz.

Bunu da oku :  Salyangoz Sabunu

2. İdrar akışını düzenler: Lavanta yağı idrar üretimindeki uyarıcı etkisi nedeniyle üriner rahatsızlıklar için iyidir. Dahası, hormonal dengeyi geri kazanmaya, sistit veya idrar torbasının iltihaplanmasını azaltmaya yardımcı olur. Aynı zamanda krampları azaltır.

3. Solunum ile ilgili problemlere iyi gelir: Lavanta yağı, boğaz enfeksiyonu, grip, öksürük, soğuk algınlığı, astım, sinüs tıkanıklığı, bronşit, boğmaca, larenjit ve bademcik iltihabı gibi çeşitli solunum problemleri için yaygın olarak kullanılmaktadır. Yağı boyun, göğüs ve sırt derisine uygulayabilirsiniz. Ayrıca, soğuk algınlığı ve öksürük için yaygın olarak kullanılan birçok vaporizatör ve inhalasyon cihazına eklenir. Lavanta yağının uyarıcı özelliği aynı zamanda balgamı gevşetebilir ve solunum yollarıyla ilişkili tıkanıklığı giderebilir. Böylece iyileşme sürecini hızlandırabilir ve vücudun balgamı ve diğer istenmeyen maddeleri doğal olarak ortadan kaldırmasına yardımcı olabilir. Lavanta yağı ayrıca solunum yolu enfeksiyonlarına karşı savaşabilecek antibakteriyel özelliklere sahiptir.

4. Lavanta sindirime yardımcıdır: Lavanta yağı, sindirim için yararlıdır. Çünkü bağırsak içindeki gıdaların hareketliliğini arttırır. Yağ ayrıca mide suları ve safra üretimini uyarır. Böylece hazımsızlık, mide ağrısı, şişkinlik, kusma ve ishalin tedavisine yardımcı olur.

5. Stres ve anksiyeteyi hafifletir: Lavanta yağını tonik olarak kullanmak; migren, baş ağrısı, depresyon, sinir gerginliği ve duygusal stres tedavisinde yardımcı olabilir. Canlandırıcı aroma, zihinsel aktiviteyi arttırırken, sinirsel yorgunluğu ve huzursuzluğu ortadan kaldırır. Bir çalışma, test yapılan kişilerin, test yapılmadan önce lavanta yağı ve biberiye yağı soluduklarında, zihinsel stres ve anksiyetede önemli bir azalmanın yanı sıra bilişsel işlevlerin artmış olduğunu göstermiştir.

Lavanta Sabunu
Lavanta sabunu, doğal yöntemlerle elde edilen sabunlar arasında yer alır. Lavanta sabunu elde etmek için lavantanın tohumu kullanılırken; lavanta yağı için lavanta çiçeklerinden de faydalanılır. Lavanta sabunu oldukça faydalı olmasının yanında rahatlatıcı etkisi ile inanılmaz etkiler sağlar. Lavanta sabunu vücut temizliği, cilt temizliği ve birçok temizlik için kullanılan sabunların ilk sıralarında yer alır. İçerdiği yararlı bileşikler sebebiyle zararı olmayan ve alerjik reaksiyon göstermeyen sabunlar içerisindedir. Şimdi sizlere lavanta sabunu yapımı ve faydalarından bahsedelim.

Bunu da oku :  Dove Sabun Çeşitleri

Lavanta sabunu yapımı, lavanta çiçeğinin önemli çiçekleri toplanarak elde edilirken; lavantadan yağ üretimi de elde edilir. Ayrıca lavanta tohumu kullanılarak bu üç maddede birleştirilerek doğal yöntemler ile lavanta sabunu elde edilir. Oldukça etkileyici bir kokuya sahip olan lavanta sabununun cilde ferahlık ve tazelik kazandırdığı bilinmektedir. İçerdiği bileşenler sebebiyle cildin yağı emmesine katkı sağlarken; lavanta kullanılarak elde edilen sabun ile yan etki oluşumu engellenir. Temmuz aylarında lavantanın çiçek açtığı dönemlerde çiçekleri toplanarak çiçeklerin uygun yerlerde kurutulması ile sabun hazırlıkları yapılır. Kurutulan lavanta çiçeklerinin içerisinde bulunan tohumlar çıkarılarak gerekli birleşenler elde edilir.

Ardından zeytinyağı gibi vücut için sağlıklı yağlar eklenerek gerekli kıvamda sabun hamuru elde edilir. Lavanta sabunu elde etmek için uzun uğraşlar gerekir. Gerekli hazırlıkların ardından elde edilen lavanta sabununun hamuru belirli kalıplara dökülür. Kalıplar kurduktan sonra uygun büyüklükte parçalara ayrılarak paketlemenin ardından lavanta sabunu hazırlanır. Doğal yöntemler ile elde edilen lavanta sabununun uygun koşullar ile elde edilmesi doğallığın arttırılmasında önemlidir. Şifalı özelliği ile uygun şekilde üretimi yapılarak gerekli işlemlerden geçirilen lavanta sabunu böylece elde edilir.

Lavanta sabununun uygun sıcaklıkta muhafaza edilmesi gerekir. İçerisinde katkı maddesi bulunmaması sebebiyle içerdiği gliserinin muhafaza edilmesi sağlanır.

5/5 - (4 votes)
(Visited 808 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment