Sütlü Çikolata Sabunu Tarifi

Kakao Nedir?

Kakao (Theobroma cacao), 4-8 metre boyunda ebegümecigiller familyasından çikolata yapımında kullanılan bir bitki türü.

Doğal yetişme alanı Güney Amerika, Batı Afrika, Batı Hint adaları olmakla beraber, Tropiklerin genelinde yetiştirilmektedir. Theobromin adlı bir alkaloit eldesinde ve kakao yağı eldesinde kullanıldığı gibi, kakaonun tohumları da çikolata yapımında kullanılmaktadır.

Kakao yağı nedir?

Kakao yağı, adından da anlayabileceğiniz gibi kakao ağacından elde edilen çekirdeklerden üretiliyor. Doğal bir yağ olan kakao yağı, normal şartlarda genel olarak katı halde bulunsa da kolayca eriyebiliyor, sıvılaştırılmış hali de şişelenerek satılabiliyor.

En yaygın kullanım alanlarından biri çikolata yapımı olduğu gibi, aslında kendisi çikolatanın ağzımızda kolay bir şekilde erimesini sağlayan kısım da diyebiliriz. Kısacası kendisi sadece kozmetik ürünlerde değil yiyeceklerin içinde de kendine yer buluyor, doğru şekilde ve doğru miktarda kullanıldığında yenmesinde bir sakınca olmadığı da biliniyor.

Kakao yağı, içerdiği yağ asitleri nedeniyle doğal ve faydalı yağların başında geliyor. Bu özelliği sayesinde cilt sağlığını da birçok konuda olumlu etkiliyor. Kakao yağını kısaca tanıdığımıza göre sıra geldi en önemli kısma, yani kakao yağının faydalarına…

Kakao Yağının Faydaları Nelerdir?
Kakao yağı, güçlü antioksidan özellikleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Ölçülü olarak tüketildiğinde kalp krizi, felç gibi ciddi kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor.
Stres ve yorgunluğa iyi geliyor, stres nedeniyle yaşanan uykusuzluk sorununa da çözüm oluyor.
Bağırsakların sağlıkla çalışmasına destek oluyor, bu özelliğiyle kabızlık sorunu yaşayanlara da yardım ediyor.
Kakao yağı cildin nemlenmesini sağlıyor, bu sayede özellikle kuru cilt sorunu yaşayanlara iyi geliyor.
Nemlendirici özelliği nedeniyle kuruyan, çatlayan dudakların bakımında da rahatlıkla kullanılabiliyor.
Kakao yağı, antioksidan bakımından zengin olduğundan hücrelerin serbest radikallerden arınmasını sağlıyor. Bu zararlı maddeler yüzünden zarar gören cildin onarılmasını sağlıyor.
Cildi onarırken kırışıklıklara karşı da olumlu etkilerde bulunuyor. Yaşlanma karşıtı bir etki oluşturuyor.
Özellikle ciltte oluşan çatlakların oluşumunu engelliyor, var olan çatlakların görünümünü en aza indiriyor.
Yaralanmalar nedeniyle oluşan ama bir türlü geçmek bilmeyen izlerin görünümünü de iyileştiriyor.
Kakao yağı bronzlaşmanın daha hızlı ve kalıcı olmasını sağladığından güneşlenip bronzlaşmak isteyenlerin kullandığı en doğal ürünlerden olmasıyla da biliniyor.
Kuru ve yıpranmış saçların sağlığına kavuşmasına destek oluyor.
Kepek sorununun çözümünde de önemli roller üstlenebiliyor.
Son olarak ağız içinde oluşan yaralara, egzama ve sedef rahatsızlığı gibi cilt sorunlarına da iyi geldiği söyleniyor.

Çoğunuzun bayılarak yediği çikolata ve kakaodan sabun yapmak istemezmisiniz işte ev yapımı kakaolu sabun için malzemeler:

  • 6 gram Kakao yağı
  • 13 gram kostik
  • 1 tatlı kaşığı kakao
  • 1 fincan süt
  • Bir çimdik kaya tuzu
  • 85 gram çiçekyağı

Sodyum hidroksit yani kostik maddesi zararlı bir kimyasaldır. Neden bu maddeyi kullandığımızı bu yazımızda okuyabilirsiniz. Kostik (NAOH) Sabun yapımında Temel malzemedir ve lavabo açıcı olarak da satılmaktadır. Kostiğin zararları ve ilk defa kostik ile sabun yapıyorsanız kostik güvenliği yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz. Genel olarak kostikle yapacağımız su karışımı açık havada yapılmalı kesinlikle koruyucu gözlük, eldiven ve maske kullanılmalı, bu işlem çocuklardan uzak tutulmalıdır. Çünkü açığa zehirli bir gaz yayılmakta ve bu karışıma kesinlikle elinizi ve vücudunuzu değdirmemeniz gerekmektedir. Açığa çıkan gaz da zehirli olduğu için açık havada balkonda veya cam önünde yapmanızı tavsiye ederiz. Kostik ile su karışıp karışım soğuduktan sonra kalan işlemi istediğiniz yerde yapabilirsiniz (ev, ofis, tv karşısında vb.)

Renkli tarz sabun olan kakaolu sabun için öncelikle bir fincan sütün içerisine bir tatlı kaşığı kakao koyduktan sonra cezvede kahve gibi pişiriyoruz. Karışım Piştikten sonra soğumaya bırakıp bekletiyoruz. Soğuduktan sonra buz kalıplarına koyup dondurucuda buz haline getiriyoruz. Nedeni Kostik, su harici bir maddeyle karıştığında Reaksiyon daha yüksek sıcaklığa çıkar ve özellikle sütlü maddelerle birleşen kostik daha da ısınır. Bu da içindeki sütü bozar. Bu nedenle kakao karışımımızı dondurduk. Sıcaklığının düşük olması için buz kalıbına koyduğumuz kakao karışımımızı 30 gram olacak şekilde tartıyoruz ve daha sonra 13 gram kostik ile karıştırıyoruz. buz zamanla eriyecektir ve sulu kakaolu kostik karışım haline gelecektir. Bu işlemi yaparken kesinlikle elden maske kullanıp açık havada yapınız Çünkü kostik ile karışan sıvı açığa zehirli gaz çıkaracaktır. Ayrıca herhangi bir temas halinde kostikli su karışımı cildinizi tahriş edebilir.

Bir taraftan da Kakao yağı ile diğer yağımızı karıştırıyoruz. Bu arada karışım su haline geldiğinde yağın içine koyup karıştırmaya başlıyoruz. Bir miktar karıştırdıktan sonra bir çimdik tuz atıyoruz. Bu tuz sabunu sertleşmesini sağlayacaktır. Ardından sabun karışımımız puding kıvamına gelene kadar yaklaşık 45 dakika hiç durmadan karıştırıyoruz. Bu süreyi kısaltmak için blender da kullanabilirsiniz.
Bu sütlü bir karışım olduğu için sabunlaşma başladığında sıcaklık artacağı için sütü bozar. O yüzden sabunu kalıba döküp 2 saat buzlukta bekletin. Daha sonra sabuna kurumaya bırakabilirsiniz 6 hafta sonunda sabununuz kullanmaya hazırdır.

Bu yaptığınız sabun banyo için uygun olmayabilir. Çünkü içerisinde sütlü kakao bulunmakta. Bu yüzden vücudumuza sürmeye başladığınızda Tabii ki bu kakao karışımıda akacaktır. O yüzden sabunu hobi sabunu, renkli bir salon olarak kullanabilirsiniz. Daha ziyade bu sabunu el sabunu, el yıkama sabunu olarak kullanılması daha yerinde olur sanki ama tercih size kalmış. Ayrıca doğal ev yapımı çikolatalı sabun, hoş kokusuyla ile banyonuza kakao kokusunu yoğun bir şekilde yayayacaktır. harikaevisleri .com

(Visited 184 times, 1 visits today)