Tarçın Sabunu

tarcin-sabunu

Tarçın Nedir? Tarçının Faydaları Nelerdir? Tarçın Yağı Nedir? Tarçın Yağının Faydaları Nelerdir? Tarçın Yağı Nasıl Kullanılır? Tarçın Sabunu Nasıl Yapılır? Tarçın Sabununun Cilde Faydaları Nelerdir? Tarçın Yağı Zayıflatır mı?

Tarçın Nedir?
Tarçın (Cinnamomum), defnegiller familyasından anavatanı Güney ve Güneydoğu Asya olan, yaprak dökmeyen aromatik kokulu ağaç cinsi. Diğer Türk dillerinde de (Azerice darçın; Türkmence dalçın; Kırgızca darçin; Kazakça darşın) kullanılan Türkçedeki tarçın sözü «Çin ağacı» anlamına gelen Farsça dārçïn (دارچين) sözcüğünden alıntıdır. Farsçadaki uzatımlı diğer bir form olan dārçïnï (دارچينى) kelimesinden de Arapçaya dārşïnï (دارشينى), Tibetçeye dal çini biçiminde geçmiştir.

Asırlardır yemek ve gıdalarda baharat ve çeşitli hastalıkların tedavisinde doğal bir ilaç olarak kullanılan tarçın, aynı adlı ağacın kabuğundan elde edilir. Bilimsel adı Cinnamonum verum olan tarçının 100’den fazla türü bulunmaktadır ama en çok bilinenleri Çin (Cassia) ve Seylan tarçınlarıdır. Bu iki tarçın çeşidi tat ve görünüm olarak birbirine benzer ancak Seylan tarçını biraz daha tatlıdır ve daha zor bulunur. Kan şekerini düşürmede Çin tarçınına göre daha etkili olduğu söylenen Seylan tarçını daha pahalıdır.

Tarçının Tarihi
Tarçının tarihi: Aromatik kokulu tarçın kabuğuna ait bilgilere eski Mezopotamya, eski Roma, eski Hint, eski Çin, eski Yunan ve Latin yazıtlarında sıklıkla rastlanmaktadır. Bu belgelerde rastlanan tarçın türünün Çin Tarçını (Cortex Cinnamomi cassiae) olduğu ve daha kalın kabuklu, daha az aromatik olan bir tür olduğu düşünülmektedir. Bu kabuklar muhtemelen Çin’de bulunmuştur ki Çin Tarçını M.Ö. 2700’den beri bilinmektedir. 13. yüzyıla kadar Seylan’da tarçın yetiştiğine dair bir bulguya rastlanmamıştır. Seylan’da tarçın kültürü yapılması Hollandalıların 1770’teki Seylan’ı işgalinde başlamıştır.

Tarçının Faydaları Nelerdir?
Tarçının doğru tüketildiği zaman birçok hastalığı tedavi etme özelliği vardır. Özellikle enfeksiyondan kaynaklanan hastalıklar için önemli şifa kaynağıdır. Bunun dışında önemli hastalıklar için ciddi bir kalkan görevi görür ve vücudun hastalıklarla mücadelesi için metabolizmayı güçlendirir.

  • Kan Şekerini Dengeler: Birçok araştırma tarçının insülin direncini arttırdığını ve böylece kan şekerini dengelediğini ortaya koymuştur. Bu yüzden diyabet hastaları tarafından çok sık kullanılır. Fakat tarçının diyabet ilaçlarına karşı bazı olumsuz etkileri olabilir, bu yüzden ilaç kullanan diyabet hastalarının tüketmeleri gereken miktarı doktorlarına danışmaları gerekir.
  • Maya Enfeksiyonlarına Karşı Şifadır: Tarçının mantar , maya enfeksiyonlarını durduran inanılmaz bir yeteneği vardır. Tarçının bu özelliğini sağlayan şey ise içerisinde zengin miktarda içerdiği uçucu yağlardır. Bunun yanında tarçın yağının da enfeksiyon hastalıklarıyla savaşma noktasında özelliği bilinir.
  • Nezle ve Karın Ağrılarını Giderir: Tarçın korkunç bir mide ağrısını bile geçirebilecek kadar etkili bir besin kaynağıdır. Bunun yanında kış aylarında soğuk algınlıkları ve salgınlar ile oluşan nezle gibi hastalıklara karşı etkilidir ve tüketilmeye başlanmasıyla birlikte etkisini gösterir.
  • Bağırsak Sorularını Giderir: Bir fincan tarçın bağırsaklardaki şişkinlik ve gaz sorunlarından kaynaklanan rahatsızlıkları giderir. Bunu bağırsaklarda bulunun enfeksiyonları gidererek bağırsakların normal çalışmasını sağlamakla başarır.
  • Tarçının Kanser Önleyici Etkisi Vardır: Bazı araştırma sonuçları tarçının tümör, mide kanseri gibi bazı kanser türlerine karşı mücadelede umut verici olduğunu belgeledi. Araştırmalar vücutta şeker seviyesini dengeleyerek kanser hücrelerine karşı hafifletici etkilerinin olduğunu da ortaya koydu.
  • Bazı araştırmalar ise tarçın yağı gibi, farklı tarçın formalarının lösemi ve lenfoma kanseri hücrelerine karşı etkili olduğunu ortaya koydu. Ayrıca tarçının içerdiği doğal kimyasal elementlerin kolon kanseri hücrelerine karşı vücudu korur.
  • Zihni Açar ve Beyine Katkı Sağlar: Bazı araştırma sonuçları tarçının zihni açtığı ve belleğin fonksiyonlarını yerine getirmesine yardımcı olduğunu ortaya koymuştur. Bilimsel olarak ispatlanmamış olsa da dayanıklık ve konsantrasyon için faydalıdır.
  • Zayıflamaya Yardımcı Olur: Tarçının kan inceltici ve kan dolaşımını arttırıcı özelliği vardır. Artan kan hızı genellikle zayıflamaya yardımcı olur. Bunun yanında tarçının kan inceltici özelliği sayesinde, kalp sorunu yaşayan insanlar için kan pıhtılaşmasını engelleyici fonksiyonu vardır. Yalnız, kan inceltici ilaçlar kullanan kişiler doktorlarına danışmadan kesinlikle tarçın tüketmemelidirler.
  • Kasları Rahatlatır: Tarçının diğer bir özelliği ise ısınmaya yardımcı olmasıdır. Bir taşıyıcı yağ ile birleştiğinde, kasların rahatlamasına ve ağrıların hafiflemesine yardımcı olur. Ayrıca yorgunluğu veya ağrıyan kaslar için banyo suyuna 3-4 damla katılarak duş alınabilir.
  • Kolesterolü Düşürür: Şimdiye kadar yapılan bilimsel araştırmalar tarçının şeker ve yağ eritme üzerinde dolaylı etkileri olduğu ortaya konulmuştur. Fakat aynı şekilde tarçının kolesterolü düşürme noktasında direkt etkisi olduğu ortaya konulmuştur.
  • Diş Çürüklerine ve Diş eti Hastalıklarına Faydaları: Tarçının antibakteriyel özelliğinden dolayı diş çürüğü ve diş eti hastalıklarına karşı önemli derecede olumlu etkisi vardır. Diş eti ve dişlerde oluşan bakterileri öldürür. Bunun yanında tarçın yağı, sakız, gargaralar ve diş macunlarında antibakteriyel olarak kullanılmaktadır.
  • Soğuk Algınlığı, Baş Ağrısı ve Öksürüğe İyi Gelir: Soğuk algınlığı, boğaz ağrısı, öksürük ve nezleye karşı etkilidir. Bu hastalıkları iyileştirme özelliği vardır. Bunun dışında düzenli olarak tüketildiğinde bu tür hastalıklardan korunma imkanı sağlar. Yine antibakteriyel özelliğinden dolayı bu tür hastalıklarla savaşmayı kolaylaştırırken kan inceltici özelliği ile kandaki oksijen seviyesini arttırarak metabolizmayı bu tür hastalılara karşı güçlendirir.
  • Alzheimer Hastalığını Engelleyici Özelliği Vardır: Tarçın içerdiği besinler sayesinde, Alzheimer hastalığına neden olan genleri engellediği bilinmektedir. Tarçın bu hastalığa neden olan genleri yavaşlattığı gibi tahrip ettiği hücrelerin yeniden onarılmasına yardımcı olur.
  • Depresyon ve Sinirlilik Halini Giderir: Çağımızın önde gelen hastalıklarından olan stres kaynaklı depresyon ve sinirliliğe karşı yatıştırıcı etkisi vardır. Bu gerçeği destekleyen birçok bilimsel araştırma sonucu bulmak mümkün. Bazı bilimsel çalışma sonuçları tarçının kokusunun rahatlatıcı bir özelliği olduğunu ortaya koymuştur. Tarçın bakteriyel kaynaklı depresyonlara karşı mükemmel bir şifa kaynağıdır.
  • Tarçın Virüslere Karşı Savaşır: Tarçın virüslere karşı mükemmel bir savaşçıdır. Bazı bilimsel araştırmalar HIV virüsüne karşı etkileyici bir savaş verdiğini ortaya koymuştur. Enfeksiyonlardan kaynaklanan AIDS hastalıklarına karşı umut verici sonuçlar vermektedir.
  • Parkinson Hastalığını Engelleyici Özelliği Vardır: Rush Üniversitesi Tıp Merkezi’nde tarçın üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda heyecan verici sonuçlar alındı. Tarçının parkinson hastalığında tedavi yöntemi olmasa bile en azından şimdilik engelleyici özelliğinin olduğu keşfedildi.
Bunu da oku :  Himalaya Tuzu Sabunu Tarifi

Tarçın Yağı Nedir?
Tarçın yağı, bu yağ tarçın bitkisinin kabuklarında elde edilen şifalı bir bitkisel yağdır. Bir çok faydası vardır.Hoş kokulu ve şifalı bir bitki yağıdır özellikle mikrop öldürücü özelliği vardır. Antibakteriyel özelliğe sahiptir. Tarçın ve tarçın yağının faydaları çoktur. Tarçın ticari ve ev yapımı sabunlar ve topikal tedavi olarak ticari ve ev yapımı cilt bakım ürünlerinde bulunur. Bun ilaçlar, gıdalar, parfümler, oda parfümleri, ağız parfümleri, haşere kovucularda da bulunur. Bu doğal maddenin sağlık yararları ve kullanım alanı geniştir.

Tarçın Yağının Faydaları Nelerdir?
Cildin yaşlanmasını önler. Antibakteriyel özelliği sayesinde yüzde kullanımı ile sivilce oluşumunu önler ve cildi temizler. Kasların gevşemesini ve rahatlamasını sağlar ister masaj yaparak cilde uygulanır ister ılık suya katılarak banyo yapılır, özellikle son zamanlarda temizlik ürünlerinde sabunlarda tarçın yağı kullanılıyor çünkü oldukça güçlü bir dezenfektan özelliği vardır. Bakterileri öldürücü etkisi vardır. Bayanların ciddi sorun olarak gördükleri selülütlere karşı oldukça etkilidir.

Tarçın Yağı Nasıl Kullanılır?
Tarçın yağı kullanımı konusunda dikkat etmeniz gereken birkaç husus vardır. Örneğin; kaşıntı ve ağrı gibi nedenlerden ötürü tarçın yağı kullanacaksanız, etkilenmiş bölgeye birkaç damla damlatılmak ve masaj yapmak suretiyle kullanılmalıdır. Şayet hazır tarçın yağı kullanılacaksa, kesinlikle birkaç damla zeytinyağı ile karıştırılması önerilir. Bu sayede yağın cildi tahriş etme riskini önlemiş olursunuz.

Bunu da oku :  Deve sütü sabunu

Dudakları dolgunlaştırmak amacıyla kullanacaksanız, 1 damla zeytinyağı ve 3-4 damla tarçın yağını karıştırıp dudaklarınıza dairesel hareketlerle uygulayabilirsiniz. Eğer oral yolla tüketilecekse, 1 su bardağı suya 8-10 damla tarçın yağı ekleyip içebilirsiniz. Fakat ciddi bir sağlık sorununuz bulunuyorsa veya gebeyseniz, bu uygulamayı yapmadan evvel doktorunuza danışmalısınız.

Tarçın Sabunu Nasıl Yapılır?
İçeriğindeki tarçın ekstresi ve tarçın özleri banyonuzu SPA etkisi ile keyfe dönüştürür. Tarçın sabunu ile yapacağınız sıcak su banyosu, gün boyu yaşadığınız stresi atmanızı sağlar. Tamamen bitkisel yağlardan elde edilen tarçın sabunu, cildinizi pamuksu bir görünüme kavuştururken istenmeyen cilt rahatsızlıklarının da giderilmesine destek olur.

Tıbbi ve topik faydaları olan tarçın antibakteriyel, antifungal, antiviral, büzücü, anti-enflamatuar ve anti-mikrobiyal özellikleri içerir. Deri enfeksiyonları, solunum sorunları, kalp hastalıkları, beyin aktivitesini artırır, kirleri temizler, kan dolaşıma yardımcıdır, ağrılı kas ve eklem iltihabını azaltır, baş ağrıları giderir, kan şekerini kontrol etmenize yardımcı olur, kolon sağlığını geliştirir. Daha bir çok yararı olan tarçını sabun yapımında kullanmak kaçınılmazdır. Tarçın sabunu hem tarçın yağı ilavesiyle hemde tarçın yaprakları konularak oluşturulabilir.

Bunu da oku :  Çay Ağacı Sabunu

Tarçın sabunu tipik olarak tarçın yaprağından yapılır. Tarçının yanında hindistan cevizi, portakal karanfil gibi kendiliğinden koku veren baharatlarda sabun yapımında kullanılabilir. Evde kendiniz yapabileceğiniz gibi satın da alabilirsiniz. Özellikle aromaterapide çok kullanılır, peeling özelliğinden de faydalanılır.

Aroma terapi açısından tarçın sabunu sinirliliği azaltmak ve uyku hissetmeden dinç kalmak için kullanılır. Tarçın yaprağı uçucu yağında olan antiseptik özellikler tarçın sabunu için de kabul edilir. Saf tarçın yağı sabunu özellikle antiseptik antibakteriyel kullanım açısından uygundur. Tarçın yağının sabun içerisindeki oranına göre de bu antibakteriyellik artar. Gerçekten antibakteriyel sabun isteyenler tarçın yağlı sabunu tercih etmeliler, özellikle bir konuda cilt hastalığı olanlar bu sabunu kullanmalılar. Deri gözeneklerinden mikropları siler, mikro dolaşımı arttırarak hücre yenilenmesini teşvik eder.

Tarçın Sabununun Cilde Faydaları Nelerdir?
Tarçın sabununu kullandığınızda cildinizi uyararak cildinizde bir sıcaklaşma hissedersiniz.Tarçın aynı zamanda anti-fungaldır.Tarçın uygulanan bölgeye kan akışını hızlandırdığı ve anti-bakteriyel antifungal antiseptik özelliğinden dolayı akne, egzama ve diğer cilt hastalıklarında kullanılabilir.

Tarçın sabununun bir diğer kullanım alanı traş sabunu olarak kullanılmasıdır .Bu uçucu yağı sabununu yüzde cildi uyararak karıncalanma hissini arttırır. Daha kolay traş olmak ve bıyıkların çıkış açısını değiştirmek için kullanıldığı da ifade edilmektedir.

Tarçın sabunu ciltteki lekeleri yok etmeye yardımcı olur. Ayrıca tarçın cilt zeminindeki pul pul dökülmeyi ölü deriyi kaldırarak cildi yumuşatır ve peeling yapar. Tarçın sabununa tarçın yaprakları eklemek içerisindeki antibakteriyel özelliği de arttırır.

Tarçın yapraklarından çok fazla kullanılması da cilt için tahriş yapabilir, doğal sabun yapmak için önceden denenmiş ve uygulanmış sabun tariflerini tercih edin. Tarçın veya tarçın yağı, ev yapımı sabun yapmak için kullanılabilir, ancak çok dikkatli kullanılması gerekir! Tarçın veya tarçın yağı cildi çok hassas yapabilir. Bu olumsuz cilt tahrişlerine veya alerjilere neden olabilir. Özellikle hassas bölgelerde veya yüz, cilt üzerinde direkt olarak asla kullanılmamalıdır. Çok küçük bir miktar seyreltilmiş hali mükemmeldir, sağlıklı cilt bakımını teşvik etmek için diğer sabun yapımında kullanılan yağlarla harmanlanmış olmalıdır.

5/5 - (6 votes)
(Visited 490 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment