Gül Sabunu

gul_sabunu2

Gül

Gülgiİlerden, renklerinin ve kokusunun çekiciliğiyle çok aranıp, çok sevilen, aynı zamanda gülyağı yapmada endüstride de kullanılan bir çiçektir. Yüzyıllardan beri birçok şaire ilhamını veren en önemli nesneler arasında gül de varır.

Gül, hemen hemen dünyanın her yerinde yetiştirilebilir. Genellikle ilik iklimi sever. Gülün rengi ve kokusu cinslerine göre çok değişir. Yetiştirildiği ortamın şartları, gülün rengini etkiler. Gül, killi toprağı seven, bol ışık isteyen bir çiçektir.

Gülün Özellikleri Nelerdir?

Kokulu güllerin çiçeklerinin taç yapraklarında uçucu yağlar, tanen, galik asit, anthosyanin ve bazı diğer maddeler bulunmaktadır. Bu yağ genellikle kozmetik ürünlerin yapımında kullanılır.Genel olarak gül bitkisinin bileşiminde; geraniol, rodino, citronel, pektin ve nikotinamid gibi maddeler bulunmaktadır.Gül bitkisi ile yapılan su ya da şuruplar, bademcik rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.Yine su ya da şurupla gözlere banyo yapılırsa; gözde kanlanmayı önler ve göz nezlesini tedavi edicidir.

Gül Suyu

Gül suyu gül bitkisinin taç yapraklarının damıtılmasıyla elde edilen hidrosollerdir. Parfüm sanayiinin gül yağına olan büyük ilgisi nedeniyle gül suyu, ucuz bir yan ürün durumunda bulunmaktadır.  Gül suyu hamur işi ve lokum yapımında da kullanılır ve 1 litre gül suyu ortalama 6 bin gülden elde edilir.

Gülün suyu ilk kez İranlılar tarafından gülün damıtılmasıyla elde edildi. Bunun Avrupa’ya yayılmasının ise İspanya’yı ele geçiren Berberîlerin sayesinde olduğu sanılmaktadır. Gül suyu genellikle batı, güney ve doğu Asya ülkelerinde tüketilir ve çoğu zaman şekerleme ve hamur işlerini tatlandırmada kullanılır. Bunlardan en yaygın olan ve en bilinenleri güllaç ile lokumdur. Ortaya çıkış yeri olan İran’da gül suyu, çaylara, dondurmaya, ve kurabiyelere de konulur. İslam dininde ve Hinduizm’de dinî öneme de sahiptir.

Batı dünyasında gül suyu mutfakta kullanılan bir malzeme olmaktan çok kozmetik alanında yaygın bir kullanıma sahiptir. Malezya ve Singapur gibi Uzakdoğu ülkelerinde süt, şeker ve pembe renk veren gıda boyasıyla karıştırılarak bandungadlı içeceğin yapımında kullanılır. İslam dininin en önemli yapısı olan Kâbe’nin temizliği de zem zem suyu ile karıştırılmış gül suyu ile yapılır.

Buharalı tıp bilgini İbni Sina ve sonrasındaki hekimler ferahlatıcı ve dinlendirici özelliği nedeniyle ruhsal hastalıkların tedavisinde gül suyu kullanırdı.

İçeriğinde geraniol, rodinol, eugenol, citronel ve feniletilalkol gibi ilaçlarda kullanılan bileşenler bulunan gül bitkisinden elde edilen gül suyu, günümüzde de bazı hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Boğaz ve bademcik iltihaplarını gidermede etkili olduğu bilinen gül suyu ayrıca antiseptikler arasında yer alıyor.

Gül Suyunun Faydaları Nelerdir?

Diş ve Diş Eti Sağlığı
Gül suyu, birçok dental problemlerin tedavisinde önemli rol oynayabilmektedir. Gül suyu, diş etinde oluşan iltihap oluşumu ve diğer bir takım diş eti rahatsızlıkları ile mücadele eder. Ayrıca, gül suyu, diş etin de gözlenen ağrıları dindirir. Hoş olmayan ağız kokusu ve ağır nefes kokusu şikayeti olanların rahatlıkla kullanabileceği gül suyu, ferah bir nefese sahip olmanızı sağlamaktadır.

Bunu da oku :  Yılan Yağı Sabunu

Saç Sağlığı
Gül suyu, kan akışını artırıp hızlandırdığı için, saçın uzamasına yardımcı olur. Gül suyu ile yıkanan saçlar yeniden güçlenir ve canlılık kazanır. Saç derisini besleyip, yumuşatan ve kuruluğunu gideren gül suyu, kepek oluşumunu önler ve kepeğin giderilmesine yardımcı olur. Kuru ve parlaklığını yitirmiş olan saçları nemlendiren ve besleyen gül suyu, şampuanın içerisine eklenerek de kullanılabilir.

Stres
Hoş kokusu yardımı ile gül suyu, anti stres etki göstermektedir. Gül suyu ve gül yağı ile vücuda yapılan masaj, aromaterapi etkisi gösterdiği için, stres ile mücadele eder ve daha iyi hissedilmesine yardımcı olur. Gül yapısında bulunan maddeler sayesinde depresyonu engellediği için gül suyu da aynı etkiyi göstermektedir. Aromaterapi etkisi olan gül suyu, stres ile mücadele eder ve daha iyi uyumanıza yardımcı olur. Yapılan araştırmalara göre, gül suyu çok daha pozitif hissetmenize yardımcı olan doğal bir tonik maddedir.

Cilt
Yapılan araştırmalara göre, gül suyu yatıştırıcı özelliği ile, ciltte oluşan tahrişlerin iyileştirilmesine yardımcı olmaktadır. Tonik şeklinde cilde uygulanabilen gül suyu, ciltte oluşan kuruluğu sakinleştirir. Gül suyu cilt sağlığını korur, akne oluşumunu önler ve egzama gibi cilt hastalıkları riskini düşürür. Gül suyunun cilt üzerindeki olumlu etkilerini şu şekilde sıralayabiliriz;

Cildin pH dengesini korur, cildi canlandırır, sakinleştirir. Cilt üzerinde oluşan yara ve kesiklerin tedavisinde yardımcıdır. Akne ve sivilce ile mücadele eden gül suyu, cilt hücrelerini yeniler. Gül suyu, ciltte oluşabilecek iltihaplı durumlar ile mücadele eder ve cildin erken yaşlanmasını engeller.

Birçok alkol ve kimyasal madde içeren toniklerin aksine gül suyu, alkol ve kimyasal madde içermediği için, cildi kurutmaz ve nemlendirir. Bir parça pamuk üzerine damlatılan gül suyu ile cilt üzerine uygulanan gül suyu hoş kokusu ile cildinizi hem temizler hem de rahatlatır. Cilde ipeksi bir yumuşaklık veren gül suyu, cilt için ideal bir toniktir.

Güneş Yanıkları
Güneşe maruz kaldıktan sonra oluşabilecek güneş yanıklarının tedavisinde etkili olan gül suyu, cildi güneşin zararlı etkilerinden korumaktadır. Özellikle buz dolabında bekletilmiş olan gül suyu, sprey şeklinde cilde uygulandığında, ciltte oluşan yanıkları sakinleştirir. Güneş yanığı olan cilde sprey şeklinde uygulanan gül suyu, yanıklardan kaynaklanan yaraların iyileşmesine yardımcı olur.

Makyaj Temizliği
Günümüzde, makyaj temizleme ürünleri oldukça fazla kimyasal madde içermektedir. Oysa gül suyu, hiçbir katkı maddesi içermediği için doğal bir makyaj temizleme malzemesidir. Cildi tahriş etmeden yumuşak bir şekilde temizleyen gül suyu, cildi makyajın sebep olduğu zararlı atıklardan arındırır. Göz altı ve göz etrafını da rahatlıkla temizleyebileceğiniz gül suyu aynı zamanda cildi genç ve güzel tutar.

Bunu da oku :  Pirinç Sütü Sabunu

Göz Sağlığı
Taze gül yaprağından elde edilmiş gül suyu, göz damlası olarak kullanılabilmektedir. Gül suyu, göz altında oluşan mor halkalar ile göz altı torbalarını giderir ve oluşmasını engellemeye yardımcı olur. Göz içerisine damla şeklinde uygulanan gül suyu, yumuşak bir şekilde gözün iç kısmını temizler ve göz yorgunluğunu gidermeye yardımcı olur. Gözlerin daha ışıltılı olmasına yardımcı olan gül suyu, özellikle saatlerce bilgisayar başında çalışmak zorunda olan kişilerin gözlerinde meydana gelebilecek ağrı ve yanmaları önlemeye de yardımcı olmaktadır. Gül suyunu bir şişeye doldurup yaklaşık yarım ya da bir saat kadar buz dolabında beklettikten sonra, bir parça pamuğa damlatıp, gözleriniz kapalı şekilde göz kapaklarınızın üzerinde bir müddet bekletmenizin ardından, göz altı ve göz çevrenizin rahatladığını hissedeceksiniz.

Gül Yağı

Gül yağı güzellik yağıdır. Yumuşak dokunuşuyla cildi hoş kokusuyla zihni rahatlatır. Cildin yoğunluğunu alır ve cildi yumuşatır. İçeriğindeki özler sayesinde cildi sıkılaştırarak canlılık kazandırır. Hassas ve alerjik ciltlere tazelik, ferahlık ve canlılık verir. Cildin yağ dengesini koruyarak, cildin kurumasını ve pul pul dökülmesini önler.

Gül Yağının Faydaları Nelerdir?

Gül rahatlatır, ferahlatır ve canlandırır. Şimdi bu söylediğimizi beden, zihin, duygular ve ruh halimiz açısından da biraz genişletelim. Gülün pek çok güzellik ürününün içeriğinde yer aldığına şahit olabilirsiniz. Özellikle de kırklı ve ellili yaş grubundaki kadınlara yönelik bakım ürününde gülün yer alması sadece hoş kokusu nedeniyle değildir. Gül, cildi güçlendiren ve sıkılaştıran bir etkiye sahiptir. Ayrıca içerdiği vitamin, mineraller ve antioksidanlar sayesinde mükemmel bir nemlendirici ve yumuşatıcıdır. Yüzdeki ince kırışıkları de en aza indirir. Gülün ciltteki kızarıklığı azaltmaya yardımcı olduğu da düşünülür.

Gül yağının tahriş olmuş, alerjik ciltler üzerinde de olumlu etkisi vardır. Gül yağı içeren kremlerin yanı sıra kendi nemlendiricinize bir iki damla gül yağı ekleyerek ciltteki iltihaplanmayı, uçuk ya da egzama benzeri şikayetleri dindirmek için kullanabilirsiniz.

Gül yağının bir başka kullanım alanı ise akciğerdir. Asırlar öncesine dayanan bir bitkisel reçetedir. Astım, öksürük, tıkanıklık ve ateş tedavisi için gül yağı tavsiye edilir. Gül yağını bu amaçla kullanacaksanız, geniş bir kaseye kaynara yakın sıcaklıkta su doldurup içine 3-5 damla gül yağı damlatıp buharını soluyabilirsiniz.

Bunu da oku :  Lavanta Sabununun Faydaları

Ödem, burkulma ya da krampağrılarına soğuk ya da sıcak kompres yaparken sıcak ya da soğuk suya 4-6 damla kadar gül yağı damlatırsanız, gül yağının ağrı kesici özelliğinden faydalanmış olursunuz.

Beden için faydalarını sonlandırırken gül yağının kan dolaşımını hızlandıran ve bağışıklık sistemini güçlendiren bir etkisi olduğunu da belirtelim. Gül yağı içeren masaj yağları ile bitkinin bu tip faydalarını görebilirsiniz.

Duygusal olarak baktığımızda gül içinizdeki hoşgörüyü tetikler. Sizi hem kendinizi hem de başkalarını olduğu gibi kabul etmeye teşvik eder. Ruhunuzu canlandırır, gücen ve çekicilik katar. Stresten, korkulardan arınmaya yardımcı bir bitkidir. Manevi yönden rahatlama ve mutluluk arayışında olanlara faydalı olacaktır. Bu özellikleriyle hafif derecedeki depresyon için gül yağını lavanta yağı ile birlikte kullanıp banyo suyuna katabilir, buharını koklayabilir ya da oda kokusu olarak difüzyona damlatarak kullanabilirsiniz.

Gül Sabunu

Gül çiçeğinden elde edilen pek çok ürün severek kullanılır.Gül suyu, gül yağı, gül kremi, gül esansı gibi çeşitlerini bildiğimiz gül ürünlerinin birde sabunu vardır ki cilt sorunları için çok şifalı bir bitki sabunudur. Gül sabunu doğal gül yağı ve esansı kullanılarak elde edilen tamamen doğal bir sabundur.

Gül Sabunu Faydaları Nelerdir?
Gül sabunu deri hastalığı başta olmak üzere birçok hastalığa faydası vardır. Gül sabunu cildi nemlendirerek cildin daha güzel bir görünüme kavuşmasını ve daha yumuşak olmasını sağlar. Vücutta bulunan doğumla birlikte gelen doğum lekelerini yok ederek cildin güzel görünmesini sağlar. Ciltte oluşan yaşın ilerlemesine bağlı yıpranmalara karşı gerginleştirme yaparak cildin daha düzgün ve pürüzsüz görünmesini sağlar. Ciltte bulunan çeşitli yaralanmalar sonucu oluşan açık yaraların tez zamanda iyileşmesini sağlayarak daha güzel bir görünüme kavuşmasını sağlar. Ciltte bulunan ölü dokuların giderilerek yeni bir dokunun oluşmasını sağlayarak cildin gençleşmesini sağlar.

Cildi rahatlatır ve cilde tazelik verir cildin ferahlamasında önemlidir. Bazı doktorların önerisi doğrultusunda sedef hastalığına karşı önerilen gül sabununun sedef hastalığına iyi geldiği görülmüştür. Etkili onarıcı bir sabun olan gül sabunu diğer sabunlardan bu yönüyle ayrılmaktadır. Bütün ciltler için uygun olmakla birlikte bütün ciltlerde bulunan hastalıklara ve cilt problemlere iyi gelir.

Kullanım şekli :
Banyo esnasında hem yüzünüzü, hem de vücudunuzu yıkamak için kullanmanız tavsiye edilir, doğal bir temizleyicidir.

Cilt kullanımında, elde iyice köpürtüldükten sonra cilde masaj hareketleri ile uygulayınız. 20-30 saniye sonra ılık su ile durulayınız.

(Visited 336 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment