Nergis Sabunu

nergis_sabunu

Nergis Ne Demektir? Nergisin Cilt Üzerindeki Etkileri Nelerdir? Nergis Çiçeğinin Hikayesi Nasıldır? Nergisin Kullanım Şekilleri Nasıldır? Nergis Yağı Nedir? Nergis Yağının Faydaları Nelerdir? Negis Yağı Nasıl Kullanılır? Nergis Sabununun Faydaları Nelerdir?

Nergis Ne Demektir?
Nergis (botanik) nergisgillerden, meyvesi bir kapsül biçiminde, hoş kokulu çiçekleri ayrı ya da bir kök sap üzerinde şemsiye durumunda, açılmadan önce bir kılıfla örtülü bulunan ve kimi türlerinde beyaz, kimi türlerinde sarı renkte olup lale gibi soğanla üretilen bir süs bitkisi, zerrin.
(edebiyat) Divan edebiyatında güzelin gözü. Nergisi fettanın anlamı ise baştan çıkaran göz demektir.

Çok sayıda türü bulunan nergis, nergisgiller familyasına ait bir çiçektir. Beyazlı ve sarılı çiçekler açar. Boyları en fazla 80 cm’ye kadar uzar. Oldukça güzel görünümlü bir çiçektir. Türkiye’de özellikle Ege Bölgesi’nde yetişir. Başta cilt sağlığı olmak üzere insan vücudu üzerinde çok sayıda etkisi olan bir çiçektir.

Nergis Çiçeğinin Hikayesi Nasıldır?
Gelelim bu güzel çiçeğin hikayesine. Neden adı nergistir, nereden gelir merak ediyorsanız bu kısım sizin için en heyecanlı kısım olabilir. Nergisin de birçok çiçek gibi mitolojik bir hikayesi ve eski yunan tanrıları ile ilişkilendirilen bir hikayesi var.

Adını aldığı, yakışıklılığı dillere destan Narkissos gibi mağrur dursa da, işini bilen çiçeklerdendir Nergis. Dünyadaki en popüler çiçeklerden biridir de ayrıca. Efsaneye göre dünyanın en güzel, yakışıklı erkeği Narkissos, Karaburun’da yaşar. Bu güzel ve yakışıklı erkeğe civarda yaşayan tüm kızlar, hatta periler bile aşıktır ona. Ama kimsenin aşkına karşılık vermez Narkissos.

Narkissos’tan yüz bulamayan perilerden biri Tanrı Zeus’a yalvararak Narkissos’un cezalandırılmasını ister. Tanrı perinin bu isteğini kabul eder ve

Bunu da oku :  Yılan Yağı Sabunu

“Başkalarını sevmeyen kendisini sevsin”der.

Erkek güzeli Narkissos bir gün su içmek için göle eğildiğinde suda kendini görür ve kendi kendine aşık olur; kendine bakma aşkına karşı koyamaz ve yine kendine bakarken bir gün düştüğü gölde boğulup ölür.

Narkissos’a aşık periler sevdikleri yakışıklı adamı sudan çıkarıp gömmeyi düşünürlerken, sudan hiç bilmedikleri, görmedikleri bir çiçek çıkmaya başlar. Periler rengiyle, kokusuyla çok beğendikleri çiçeğe Narkissos adını verirler. Nergis adı da buradan gelir.

Nergisin anavatanı olan Mordogan ve Karaburun köylerinde Aralık ayı nergislerin hasat zamanı. Bu yüzden de Aralık ayı için Nergis ayı derler. Psikolojide de ‘kendini beğenme’ dürtüsüne narsizm denir; bu deyiş de yine bu efsaneden gelir. Bir çiçek bu kadar güzel olur ve kokar da kendi güzelliğinin farkına varmaz olur mu? Tabii ki olamaz.

Ama nergis çiçeği aşk konusunda adını aldığı Narkisos gibi değildir; sevildi mi o da verir sevgisini, en güzel çiçeklerini ve kokusunu. Çok fazla bir şey istemez, elindeki ile yetinmeyi bilir. Zor şartlarda bile açar güzel çiçeklerini. Asla narsist değildir. Şifa bile verir hatta. Bütün becerisine sunar insanoğluna…

Nergisin Cilt Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

  • Kuru ciltlere oldukça faydalıdır. Bu tip ciltlerde meydana gelen çatlakları tedavi edici özelliği vardır.
  • Karaciğerden kaynaklanan cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
  • Selülitlerin giderilmesinde etkilidir.
  • Mantarlara karşı kullanılır.
  • Hücre yenileyici özelliği vardır. Bu sayede cildin yaşlanmasını geciktirir. Cilde genç ve sağlıklı bir görünüm kazandırır ve sarkmalar ile kırışıklıkları engeller.
  • Cilt tonunu eşitler.
  • Açık yaraların kapanmasına yardımcıdır.
  • Nemlendirici özelliği vardır.
  • Tahriş olmuş ciltlerde onarıcıdır.
  • Güneş ışınlarına karşı koruyucudur. Ayrıca güneş yanıklarına da iyi gelir.
  • Çıbanları olgunlaştırıp kısa sürede iyileşmesini sağlar.
Bunu da oku :  Evde SPA

Nergisin Kullanım Şekilleri Nasıldır?
Nergis bitkisinden bitki çayı elde edilerek kullanılabilir. Çay bitkinin çiçeklerinden ve yapraklarından elde edilir. Çiçekler ve yapraklar kuru veya taze olarak kullanılır. Bir miktar nergis, kaynamış suya ilave edilir. Ardından bir süre dinlendirildikten sonra tüketilebilir. Çay, bir pamuk yardımı ile kompres yapılarak da cilde uygulanabilir. Cilde uygulama yapıldıktan sonra ortalama 30 dakika ilgili bölgeye su değdirmemekte fayda vardır. Ardından bol su ile arındırılır.

Nergis bitkisinin etkileri oldukça güçlüdür. Bu nedenle dikkatli tüketilmelidir. Bitkinin soğanları zehirlidir; kesinlikle tüketilmez. Nergisin tüketiminde doz aşımına dikkat edilmelidir. En yaygın görülen yan etkileri bulantı, kusma ve kasılmalar şeklindedir. Sürekli bir hastalığın varlığında veya düzenli ilaç kullanımı durumunda uzman tavsiyesi olmadan kullanılması sakıncalıdır. Nergisin kas gevşetici özelliği vardır. Bu özelliği düşük yapmaya neden olabilir. Bu nedenle hamile kadınlar tarafından kesinlikle kullanılmaz.

Nergis Yağı Nedir?
Çiçeklerden buhar distilasyonu yöntemi ile elde edilen yağ, az miktarlarda elde edilir. Bol karotin içerir.

Nergis Yağının Faydaları Nelerdir?
Ağrı kesici ve terleticidir. Kuru ve çatlak ciltlerde kullanılabilir. Gut stalarına, ülserde, karaciğer hastalıklarında faydalıdır. Sarada faydalıdır. Selülitte kullanılabilir. Kusturucu olarak kullanılır. Adet söktürücüdür. Mantarlara karşı faydalı olduğu bilinmektedir. Ateş düşürür, basur (hemoroid) ve variste kullanılabilir. Mikrop öldürücü ve kanı temizleyicidir. Hücre yenileyici ve yara iyileştirici olarak faydalıdır.

Negis Yağı Nasıl Kullanılır?
Günde 2-3 damla bir şeker parçası üzerine damlatılarak veya yarım çay bardağı suya 2-3 damla damlatılarak alınır.
Nergis bitkisinin en yaygın kullanım şekillerinden birisi de yağıdır. Nergis yağı eczanelerden ve aktarlardan kolaylıkla temin edilebilir. Nergis yağı cildin ilgili bölgesine masaj yapılarak uygulanabilir. Bir diğer kullanım yöntemi ise bir adet küp şekere birkaç damla damlatarak tüketilmesi şeklindedir.

Bunu da oku :  Defne Sabunu

Nergis Sabunu
Eski zamanlar bu yana nergis bitkisini insanlar birçok farklı alanda kullanmışlardır. Hem çayını hem de sabununu yaptıkları nergis bitkisinin faydaları saymakla bitmez. Nergis bitkisinin bünyesinde bulundurduğu vitamin ve protein itibari ile ağız ve boğaz şikâyetlerinde, hemoroit şikâyetleri ve tedavisinde, yanık ve yaralarda çok amaçlı bir şekilde kullanılan nergis bitkisinin sabunu ise insanlar tarafından çok tutmaktadır. Nergis bitkisinin içinde bulundurduğu rahatlatıcı, iyileştirici etki sabununa da yansımıştır.

Nergis Sabununun Faydaları Nelerdir?
Nergis sabununun faydaları anlatmakla bitmemektedir. Nergis sabununun birçok hastalığa karşı olumlu etkileri vardır. Kanser gibi ve kanser riskli çıbanlara karşı anti-zehir etkisi bulunmaktadır. Meme kanseri olan insanlarda kanserli bölgeye uygulanan nergis sabununun iyi geldiği söylenmekte ve tavsiye edilmektedir. Ayrıca varis tedavilerinde yine nergis sabunu önerilmektedir. Nergis sabunu ayakta oluşan zararlı mantarların oluşumuna karşı önlem almakta, vücudunuzu desteklemektedir.

Ayrıca vajinal mantarların oluşumuna da karşı önlem almak için nergis sabununun kullanımı önerilmektedir. Uygulanacak tedavisi ise mantarlı bölgeye nergis sabununun masaj hareketleri ile sürülmesidir. Nergis sabununun bünyesinde bulundurduğu sakinleştirici, rahatlatıcı ve gevşetici etkisi ise köpük banyolarında yerini belirlemiştir.

Köpük banyolarında kullanılabilen nergis sabunu mantar ve varislere oldukça iyi gelmektedir. Kuru ve yağlı ciltlere uygulandığında daha pürüzsüz ve duru bir cilt elde edebilmenize yardımcı olmaktadır.

(Visited 613 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment